Els premis Goya en València

«Les mentides dels grans crien xicotets monstres». A partir d’esta aclaparadora sentència el director mallorquí Agustí de Villaronga fila la trama de Pa negre. Una història que discorre, en el món rural de Catalunya, durant els anys més durs de la postguerra. Entre les projeccions programades per la Filmoteca de…

Escena de Pa negre, Millor Pel·lícula en els Goya 2011

Escena de Pa negre, Millor Pel·lícula en els Goya 2011

«Les mentides dels grans crien xicotets monstres». A partir d’esta aclaparadora sentència el director mallorquí Agustí de Villaronga fila la trama de Pa negre. Una història que discorre, en el món rural de Catalunya, durant els anys més durs de la postguerra.

Entre les projeccions programades per la Filmoteca de l’Institut Valencià del Audiovisual i la Cinematografia (IVAC) destaca esta pel·lícula, la primera en català que ha guanyat un Goya i que a més compta amb la particularitat d’haver sigut dirigida pel Premi Nacional de Cine 2011.

La devastació moral que produeix un conflicte bèl·lic sobre la població civil, les històries que quedaren, desdibuixades, en segon pla i la terrible empremta que va deixar en les generacions posteriors és, en síntesi, l’eix central d’una cinta que té com a protagonista a Andreu, un xiquet que va pertànyer al bàndol dels perdedors.

A través d’Andreu s’evidencien les greus conseqüències de la guerra. Les paradoxes i les mentides quotidianes que ell mateix va descobrint fins arribar a ser conscient de la crueltat del món que envolta als adults.

Però Pa negre no és l’única pel·lícula guardonada amb un Goya prevista en la cartellera de la Filmoteca d’estiu. Bicicleta, cullera, poma, Millor pel·lícula Documental, i La vida de los peces, Millor pel·lícula Hispanoamericana,  del director xilé Matías Bize ens parlen, respectivament, de la lluita per no oblidar de l’ex President de la Generalitat Catalana, Pasqual Maragall, i de l’emotiu reencontre d’un home amb el seu passat.

Bicicleta, cullera, poma. Un film de Carles Bosch sobre l'Alzheimer

Bicicleta, cullera, poma. Un film de Carles Bosch sobre l'Alzheimer

A la tardor de 2007, a Pasqual Maragall li diagnostiquen Alzheimer. Una vegada superat el primer cop, ell i la seua família s’aixequen disposats a agafar empenta i a participar en una carrera a contra rellotge. Dos anys de seguiment després obtenim com a resultat una pel·lícula dura però optimista.

El film de Carles Bosch ha estat concebut des de el primer fotograma com una ferramenta per a la conscienciació social. Una pel·lícula que tracta d’eliminar tòpics sobre esta malaltia i de brindar esperança.

Per contra, Matías Bize centra la seua atenció en una temàtica totalment contraposada a l’anterior: la lluita personal d’Andrés per oblidar. Ell viu en Alemanya des de fa 10 anys i torna a Xile amb l’únic objectiu de tancar les portes del seu passat, i establir-se definitivament a Berlín. Però durant la seua estada troba a Beatriz.

Divertida a l’hora que dramàtica La vida de los peces conta d’una forma creïble una història d’amor truncada, embolicada per les circumstàncies i desembolicada sense presa mentre discorren paral·leles les vides dels seus protagonistes.

Cicle CINE DE HUI – PREMIS GOYA

Millor Pel·lícula

3-4 agost

1. Pa negre (V.O català subtitulada en castellà)

Millor Pel·lícula Documental

8-9 agost

2. Bicicleta, cullera, poma (V.O català subtitulada en castellà)

Millor Pel·lícula Hispanoamericana

15-16 agost

3. La vida de los peces