La Mostra Internacional de Mim de Sueca (MIM) retrà homenatge a partir de demà al teatre gestual de repertori, on l’acció avança amb els cossos i els moviments. S’han rescatat peces de grans companyies com Yllana, Xarxa Teatre o Comediants que, unides a grups més menuts com Ybiscus o Francachela, conformen la 22a edició del festival.
Fins a 15 companyies formen part del MIM d’enguany. El festival, un dels més importants d’Europa en este gènere, depassa les dues décades de vida en plena forma, segons explica el seu director, Abel Guarinos: “Inaugurem demà, però dissabte passat va començar la venda d’entrades, i la veritat és que la resposta està sent molt bona”, explica. La companyia sevillana Droppo obrirà el programa del MIM a les 23.00 hores al Centre Municipal Bernat i Baldoví.
Començarà aleshores un homenatge de quatre dies al gran teatre del gest. “El teatre de repertori té la possibilitat de ser interpretat i reinterpretat en diferents versions tantes voltes com es vulga, haja passat molt o poc de temps des que es va escriure l’obra. Existeix un text que es pot readaptar. Però fins el naixement de la cinematografia i, especialment, fins a la democratització del vídeo domèstic, el teatre gestual no es podia enregistrar de cap forma”, remarca Guarinos. “No es pot escriure una obra de gestos, seria impossible de plasmar i d’interpretar correctament”, conclou.
Per això, les grans companyies precursores del teatre gestual, cas dels madrilenys Yllana, els castellonencs Xarxa Teatre, els catalans Comediants o els valencians Jamelia han hagut de desempolsegar vídeos per revisitar algunes de les seues obres més emblemàtiques que es poden enquadrar dins la categoria del teatre gestual de repertori. Han posat pegues? “Cap ni una, són els espectacles que ells han decidit fer amb la proposta inicial del MIM”, diu el seu director.
Yllana rescata 24 anys després ¡Muu2!, el seu exitós espectacle sobre la tauromàquia, “però en una versió més gamberra”, apunta Abel Guarinos. I ja té gràcia la cosa, perquè Sueca ha sigut l’últim poble on ha actuat el bou assassí ‘Ratón’. Xarxa Teatre farà una versió “mimètica”, segons Guarinos, del Dolçainer de Tales, un espectacle en el qual gegants i cabuts ballen pels carrers a ritme de dolçaina i tabal.
Els Comediants, per la seua banda, representaran Perséfone, variaciones mortales, una reflexió poètica sobre la mort que, d’acord amb la informació facilitada pel MIM, és una “miscel·lània de registres escènics”. La companyia valenciana Jamelia presentarà Música para Buster Keaton, espectacle musical durant el qual es projectarà la pel·lícula The Cameraman amb música en viu.
Amb propostes més modernes i actuals sobre el teatre gestual de repertori aterren a Sueca companyies més menudes, com Francachela i Teatro Íntimo, que estrenen Peccata Minuta, un recorregut per les debilitats humanes i els desitjos ocults. El Teatro El Velador presenta també per primera vegada a terres valencianes Dröppo. La companyia de Sueca Maduixa Teatre té el seu lloc al festival amb Consonant, poesia visual amb dansa, teatre, arts plàstiques i noves teconolgies.
El MIM és molt més que una successió d’obres, i alterna en el programa propostes pedagògiques i l’Off MIM. El Premi Nacional de Dansa Ramón Oller ballarà i dissertarà sobre com influeix en el seu art el repertori i la gestualitat. També impartirà un taller el coreògraf i director Daniel Abreu. A l’Off, amb programació alternativa i no oficial, el MIM donarà pas al moviment Sueca ix al carrer!, col·lectiu inspirat en la filosofia del 15M, que presentarà l’espectacle Indignamim, una classe interactiva, on volca els greus problemes de l’ensenyament públic.
Comentarios