La pausa d’Orxata

La gira 2011 d’Orxata Sound System es tanca el dia 28 a la Sala Mirror de València. El grup que ha aconseguit cantar-li amb èxit a Sento, que ve de ca la núvia, amb una base drum’n’bass, es pren una pausa. Tornaran a l’estudi a partir de març de 2012…

La pausa d’Orxata

La gira 2011 d’Orxata Sound System es tanca el dia 28 a la Sala Mirror de València. El grup que ha aconseguit cantar-li amb èxit a Sento, que ve de ca la núvia, amb una base drum’n’bass, es pren una pausa. Tornaran a l’estudi a partir de març de 2012 i, d’allà, de nou, als escenaris.

Es recomana acompanyar la lectura d’aquest article amb la reproducció de ‘Suavitat Universal’, la cançó que tanca ‘2.0’, el seu últim treball presentat a tot arreu durant els últims mesos en una llarga  gira a la que se li ha posat un final, el 28 d’octubre, a la Sala Mirror de València. El tema es va compondre a través de Twitter amb l’ajuda de desenes de seguidors, als que aquest «col·lectiu musical», el terme amb el que es defineixen, anomena la seva «ciberfamília». Vinga, play!

La formación d'Orxata Sound System, al complet. Foto: Xepo Walter.

La formación d

Carles, cara visible de la banda, explica la pausa. «No hem parat des de 2003 i és el moment de descansar i buscar noves influències. Viatgem per curiositat, per créixer. Està bé parar, trencar la dinàmica i provar coses diferents. A partir de març prepararem el nou disc. Qui pense que el proper es pareixerà al ‘2.0’, s’equivoca», adverteix l’encarregat de compondre les bases, que té el punt de mira a Llatinoamèrica. «Tal volta Brasil…», desvetla. Quan tinguen acabat el nou disc, tornaran als escenaris.

El ‘2.0’ ha suposat un pas endavant per a Orxata. Les descàrregues a Jamendo i Bandcamp sumen al voltant de 12.000. Les cançons s’han escoltat 250.000 vegades. Com és norma habitual, el disc s’ha oferit lliure a la xarxa, amb la possibilitat de fer una donació voluntària. La mitjana ha estat de més de cinc euros, segons les dades del grup. Tots els treballs es publiquen sota llicència Creative Commons.

Al marge de les xifres, Orxata ha refermat el camí que va iniciar ‘1.0’ amb ‘2.0’, el treball que els ha donat major popularitat. Han trobat el seu so i el seu estil, únics. «Amb el anys, vas aprenent i saps quines coses funcionen i quines no. També dediques més temps i diners a la produccció», explica Carles.

Orxata ha trencat motles. Ha creat un estil exclusiu, que beu de fonts diverses. Un gran lema, ‘El power de la tradició’, encapçala la seva pàgina web i resumeix la filosofia: un codi propi, unes normes d’estil musical i lingüístic inseparables de la seva identitat, i que resulten totalment identificables per als seus seguidors.

«Volem retre homenatge a la nostra tradició, tant al cant d’estil de transmissió oral, la tradició orgànica, com a la música electrònica que es feia a València a principis dels noranta», reivindica Carles, que pensa que el bakalao «ha estat estigmatitzat per les coses negatives que ha tingut però, parlant artísticament, és un dels referents més potents de la música electrònica europea». Per això, ‘1.0’ anunciava la seva arribada «des de la seu del post-bakalao».

Un estil propi i molt bon rollo: són Orxata Sound System. Foto: Xepo Walter.

Un estil propi i molt bon rollo: són Orxata Sound System. Foto: Xepo Walter.

Benvinguts a ‘Violència’

Les cançons d’Orxata Sound System tracten les diferents realitats a les que s’enfronta el ciutadà cada dia, des de la més propera, amb els múltiples conflictes socials oberts al País Valencià, fins a temes d’abast internacional, com els abusos de les farmacèutiques a ‘Farma’, o històrics, amb la reivindicació de figures com la de l’autor de la teoria de l’energia lliure, el científic Nikola Tesla. Orxata emana nostàlgia positiva per les arrels a través de lletres suggerents, que cal escoltar amb serenitat a casa, i ballar amb tota l’energia que desprén el seu potent directe.

Un dels temes més celebrats del ‘2.0’ ha estat ‘Violència’, que és com la banda ha rebatejat l’hostil capital del País. Ha sigut el tema triat per llençar el seu primer videoclip. «Després de la vaga general del 29 de setembre de 2010, vam veure que s’estava creant cert ambient, que anava a passar alguna cosa gran. I al final així ha sigut», diu Carles, en referència a la protesta global iniciada el passat 15 de maig, i que a València va agafar la cançó com una espècie d’himne no oficial. En la lletra es troben totes les reivindicacions dels indignats: la crítica als polítics corruptes, els seus favors a la banca, els pecats mortals de l’esglèsia i la decadència general del món occidental mentre els mitjans de comunicació aplaudeixen.

Si ja s’ha acabat ‘Suavitat universal’, pots gaudir del videoclip de ‘Violència’.

Encara pots veure als Orxata en directe el proper dia 14 a Xalò, el 21 a Alzira, el 22 a Valls i el 28 a la Sala Mirror de València.