Fira de Cocentaina, 665 anys de Privilegi

Gràcies a un Privilegi, atorgat per Pere IV el Cerimoniós, se celebra des de fa més de 600 anys la tradicional Fira de Cocentaina. Milers de persones recorren els seus carrers a la recerca d’artesania, de productes típics, de maquinària agrícola, o per gaudir de les atraccions i els espectacles…

Fira de Cocentaina, 665 anys de Privilegi

Gràcies a un Privilegi, atorgat per Pere IV el Cerimoniós, se celebra des de fa més de 600 anys la tradicional Fira de Cocentaina. Milers de persones recorren els seus carrers a la recerca d’artesania, de productes típics, de maquinària agrícola, o per gaudir de les atraccions i els espectacles que culminen hui mateix.

Ferrer en la Fira de Cocentaina.

Ferrer en la Fira de Cocentaina.

Amb el Privilegi, decretat en maig de 1346, Cocentaina obtenia permís per a celebrar una fira que podia començar el dia de Sant Miquel i durar 15 dies. Fet que incrementava la categoria d’aquesta, ja que aquest tipus d’esdeveniments no solien superar, en aquells temps, la setmana.

En l’escrit consta que tant visitants com mercaders gaudirien de protecció. Fins al punt que gràcies a aquest Privilegi els productes exposats a la venda no serien gravats i què ni compradors ni venedors podrien ser capturats, mentre hagueren pagat expressament a la pertinent quota.

Altra de les curiositats de la Fira de Cocentaina és que en els anys 40 encara se celebrava el ‘joc del anell’. Un joc medieval per a adults, de reminiscències cavalleresques, que s’ha recuperat de nou per al 665 aniversari d’una fira que és la més antiga del País Valencià.

A més, el Pati d’Armes del Palau Comptal acollirà una gran varietat d’actuacions de forma ininterrompuda. Des de les 11:30 fins a la clausura a les 20.30 hores, els visitants podràn gaudir de la música, del teatre, de balls i malabars així com d’acrobàcies.

Amb una previsió de 500.000 persones i 700 expositors, aquest any la Fira de Cocentaina guanya espai en la zona de mercat i celebra un munt d’interessants exposicions i presentacions. Tal és el cas de la Fira del Llibre que hui compta amb la presencia d’Isabel Canet qui presentarà ‘La copa dels origens’, Alfons Llorens amb ‘El sant del dia’, Irene Verdú i ‘El ratolí i les disfresses’, que arriba amb un espectacle d’animació, i Silvestre Vilaplana i ‘Les cendres del cavaller’.