Empresària de la música als 21

Només té 21 anys i ja és propietària d’una sala de concerts en Alzira. No és que vaja sobrada, no és el cas. Tampoc aspira a fer-se rica. Neus Fontana té una qualitat difícil de trobar, i és la capacitat de transformar la passió en fets. Ací entra a escena…

Empresària de la música als 21

Només té 21 anys i ja és propietària d’una sala de concerts en Alzira. No és que vaja sobrada, no és el cas. Tampoc aspira a fer-se rica. Neus Fontana té una qualitat difícil de trobar, i és la capacitat de transformar la passió en fets. Ací entra a escena Simbiosi, local que comença a donar les seues primeres passes.

Neus Fontana, cap visible de la sala Simbiosi d'Alzira. Foto: Elena Cívico.

Neus Fontana, cap visible de la sala Simbiosi d'Alzira. Foto: Elena Cívico.

Quedem en la avinguda Blasco Ibáñez, prop la Facultat d’Història, on ella cursa l’últim any de Comunicació Audiovisual. Sembla tímida, de fet ho és, però això no li ha impedit crear la seua pròpia empresa. Amb un somriure als llavis i una tassa de camamil·la entre les mans em conta que li apassiona la música en valencià. Des de que era una xiqueta, recorda, Paco Muñoz, Ovidi Montllor i Lluis Llach han estat presents en la seua quotidianitat gràcies als seus pares. Poc després era ella qui els presentava als grups que hui emplenen l’escena valenciana.

Però, passions a banda, calia ser realista. Comunicar als progenitors (amb la que està caiguen) que volia ser empresària no era plat de gust així que Neus, més que pensar, va decidir actuar. Va començar buscant ajudes per a joves emprenedors, va assabentar-se dels passos legals per a dur a terme el seu projecte i a continuació es va posar a redactar el Pla d’Empresa. Amb aquest a la mà li va comunicar la gran noticia als seus pares i a la seua germana.

Orxata Sound System, el dia que inauguraren Simbiosi.

Orxata Sound System, el dia que inauguraren Simbiosi.

Objectius, situació de mercat, i un anàlisi DAFO (document que marca les febleses, amenaces, fortaleses i oportunitats d’una companyia) van obrar el miracle, decidiren recolzar el projecte de la seua filla amb ella al capdavant. «Va ser molt dur», insisteix. Neus pensava que la il·lusió i les ganes podrien amb tot però, durant els nou mesos que va durar el procés, les complicacions tècniques i econòmiques van estar a punt d’ofegar la flama.

Actualment hi ha sis persones treballant en Simbiosi. Ella és la cap visible de l’empresa. La sala és un espai dedicat a la música en valencià, tot i què no tanca les seues portes a cap formació ni estil musical. De fet, diu que pretenen fer «sessions de jazz, de blues així com tot tipus d’activitats lúdiques i culturals». Per a ella allò més important és «tirar endavant, cobrir despeses i oferir a les associacions culturals i als grups de música un espai». No obstant va més enllà.

La jove emprenedora avança que entre els seus plans està dur a terme «recitals de poesia, homenatges, projeccions de documentals, i fins i tot un cabaret literari». Tot i què transformar la sala en un estudi de radio també entra entre les possibilitats.

Orxata Sound System, qui foren els encarregats d’inaugurar la sala el 21 d’octubre, «han sigut els primers de molts», espera Neus. De fet pretén que tots els grups valencians oferisquen un concert en algun moment. Admet que li faria especial il·lusió un en concret, i parla d’Obrint Pas. Du penjada al coll una pua de guitarra d’aquesta formació musical valenciana.

De moment Simbiosi ja compta amb un programa d’actuacions i sessions. El 12 de novembre tocarà Graham Foster, i el 25 d’aquest mes Andreu Valor oferirà un Concert Solidari amb les Dones d’El Salvador. Ribera Junglist i Pep Gimeno ‘Botifarra’ també passaran per la sala el 26 de novembre i el 4 de desembre, respectivament.

Neus té un somni, i és tenir una sala de concerts on s’escolte la música d’ací, però també la d’altres llocs, amb un mateix denominador comú, la normalitat.