El Cabanyal vol regenerar-se

Els veïns d’El Cabanyal-Canyamelar-Cap de França han decidit passar a l’acció per regenerar la façana marítima de València. Des de fa dos mesos està en marxa la iniciativa ‘Viu al Cabanyal’, impulsada pel moviment 15M, que pretén revitalitzar una zona en decadència posant en contacte llogaters i inquilins. Esperen obrir…

El Cabanyal vol regenerar-se

Els veïns d’El Cabanyal-Canyamelar-Cap de França han decidit passar a l’acció per regenerar la façana marítima de València. Des de fa dos mesos està en marxa la iniciativa ‘Viu al Cabanyal’, impulsada pel moviment 15M, que pretén revitalitzar una zona en decadència posant en contacte llogaters i inquilins. Esperen obrir així les portes de locals i cases tancades durant anys.

Des que es va posar en marxa el PEPRI d’El Cabanyal, la façana marítima de València ha viscut un infern de processos judicials, conflictes polítics, urbanístics, econòmics i, finalment, socials. Sense que s’haja construït la prolongació de l’Avinguda Blasco Ibáñez (que separaria un conjunt històric en dues meitats) el barri, relaten els que allà viuen, ja està partit en dos. A una banda, els que estan a favor. A l’altra, els que estan en contra.

Els conflictes urbanístics han creat la divisió entre els veïns d'El Cabanyal. Foto: Nonada.es

Els conflictes urbanístics han creat la divisió entre els veïns d'El Cabanyal. Foto: Nonada.es

Per això, quan l’assemblea del moviment 15M dels Pobles de la Mar es va plantejar portar endavant ‘Viu al Cabanyal’, prengueren totes les precaucions. No tenien com a missió posicionar-se a favor o en contra de la prolongació, sinó regenerar una zona de la ciutat que moria per inanició, on ningú volia viure, ni molt menys obrir un negoci. Els que vivien, se n’anaven. I els que tenien la persiana oberta, la baixaven.

“Independentment del que acabe passant amb la prolongació, si al final es porta a terme, tenim per davant 5 o 10 anys, si no més, i no ens podem permetre perdre més temps. Hem de fer alguna cosa per a que el barri es regenere”, explica una portaveu de ‘Viu al Cabanyal’, iniciativa que es va presentar oficialment davant dels veïns el passat dilluns dins dels actes de ‘Cabanyal Arxiu Viu’.

Vivendes en xarxa

La tecnologia posa a l’abast de qualsevol les ferramentes necessàries per contactar amb gent interessada en llogar una casa tancada durant anys, i aquells que, per proximitat a la Universitat, al mar, o simplement com a símbol de resistència o enamorament d’un barri amb encant, pretenen viure al Cabanyal. I això és el que han fet la mitja dotzena llarga de persones de ‘Viu’. Han creat una pàgina a Facebook per publicitar les cases disponibles als inquilins. Fins i tot les han localitzades a Googlemaps, cadascuna amb una fitxa tècnica i fotos, si és el cas.

Logo del grup de treball 'Viu al Cabanyal', pertanyent a l'assemblea 15M Pobles de la Mar.

Continuen tenint més candidats a inquilins que cases disponibles, i estudien noves fórmules. Una d’elles és que s’arribe a un acord entre el propietari i el futur inquilí per a que aquest últim rehabilite la casa amb xicotetes millores a canvi d’alguns mesos lliures de lloguer, “ja que l’ajuntament fa molt de temps que no dóna llicències d’obres al barri”, explica la portaveu, que prefereix no donar el seu nom, ja que forma part d’un grup de treball «ampli» en el que «qualsevol podria dir el mateix». Altra finestra oberta podria ser, en el cas de les persones que només volen una habitació, anar reunint-les per cases.

Fins ara,‘Viu al Cabanyal’ té 60 possibles inquilins, entre els que hi ha famílies senceres o parelles, per a 46 cases anunciades. Després de dos mesos d’activitat, s’han acordat 18 nous lloguers. I continuen treballant. Prompte estrenaran nova web, i tenen l’energia intacta: “Volem començar a treballar també amb els locals comercials, ens ho ha demanat l’associació de comerciants del barri i és important també per a la regeneració”.

«Si no ho fan els polítics, ho farem nosaltres»


El punt de partida de ‘Viu al Cabanyal’ és ben senzill: “Tots estimem i valorem el barri, i el gran problema ha arribat amb els conflictes polítics i urbanístics, que han acabat dividint i desconnectant una banda de l’altra. Volíem portar a terme una iniciativa neutral i integradora, i al mateix temps que regenerara la zona”, explica la portaveu, que afegeix que “el 15M és un moviment de protesta, de reivindicació, apartidista, però que també fa propostes com aquesta”.

Aquest grup de treball es mou pel 2.0, però també a peu de carrer, repartint publicitat pels comerços, i tractant de convéncer als veïns per a que posen les seves cases al catàleg de ‘Viu al Cabanyal’. “Hi ha qui s’estranya, o no vol saber res quan els diguem que també lloguem a la zona afectada pel PEPRI, que no vol anar en contra dels interessos de l’ajuntament, i és respectable”, asseguren des de ‘Viu’.

I es mostren “preocupats” per les últimes manifestacions dels polítics que accediran en breu al poder, i que podrien retirar l’ordre ministerial que, de moment, frena els plans de prolongació: “Clar que preocupa al barri però, decidisquen el que decidisquen, no és cosa de mesos, és cosa d’anys. La nostra tasca és convéncer a la gent de que s’hem de moure ja per regenerar El Cabanyal. Si fins ara no ens ha ajudat ni els polítics ni ningú, l’haurem de rehabilitar nosaltres”.

Foto de portada cedida per: Bezembinder