I després de l’eufòria, què?

Hem viscut durant anys per damunt de les nostres possibilitats. I després de la festa, què? Aquest és el plantejament de l’última obra de L’Horta Teatre, ‘Eufòria’, que es representa fins al 8 de gener al Teatre El Micalet de València. Xavo Giménez i Pau Blanco encarnen dues actituds diferents…

I després de l’eufòria, què?

Hem viscut durant anys per damunt de les nostres possibilitats. I després de la festa, què? Aquest és el plantejament de l’última obra de L’Horta Teatre, ‘Eufòria’, que es representa fins al 8 de gener al Teatre El Micalet de València. Xavo Giménez i Pau Blanco encarnen dues actituds diferents davant la crisi que tot ho esguita.

Xavo Giménez, Roberto García i Pau Blanco. Foto: L'Horta Teatre.

Xavo Giménez, Roberto García i Pau Blanco. Foto: L'Horta Teatre.

No és només una crisi econòmica. És una crisi de valors que fa que canvien les actituds front a la pròpia vida. Javier Lorenzo (Xavo Giménez) irromp a l’escenari i pareix un bocamoll que vol vendre la moto de l’optimisme i l’actitud positiva. En un dels múltiples intercanvis de papers, que porten els personatges a ser espectadors i protagonistes de l’obra, apareix Pau López (Pau Blanco), convidat a pujar a l’escenari. Pau és un ex treballador d’una sucursal bancària, acomiadat, que porta dos anys en l’atur i que ha sigut abandonat per la seva muller. És la víctima prototípica i també, en part, el culpable de l’eufòria econòmica i la ressaca posterior. A partir d’aquest moment comença un diàleg en que Pau i Javier intercanvien els papers i fan partícip d’aquest drama al públic, que riu quasi per no plorar.

En el viatge transformador intervenen ferramentes multimèdia, com un iPad, distorsions de la veu o gravacions de les reaccions del públic que es llancen des del control. Totes aquestes ferramentes, en paraules de Pau Blanco, «triomfen perquè no són el motor de l’obra, que es podria fer sense elles», però aporten un element innovador que ha sigut la marca de la carrera del director, Roberto García, reconegut per la seua aposta per la innovació de l’escena. «Quan estrena algun treball, sempre hi ha expectació per veure per on ha eixit», explica Blanco.

Pau Blanco i Xavo Giménez. Foto: L'Horta Teatre.

Pau Blanco i Xavo Giménez. Foto: L'Horta Teatre.

Del ‘rol playing’ a l’estrena

El procés de creació del guió d»Eufòria’ ha estat curiós. Segons explica Blanco, el director només tenia clar per on havia d’anar el fil de l’acció. Però els va deixar als dos actors omplir els buits: «Dels dos mesos que vam estar preparant l’obra, el primer va ser tot d’improvisacions», en les que se’ls donava total llibertat a ell i a Xavo Giménez per despullar-se i els demanava que adquiriren diferents rols que al final han acabat en el text.

«Allò em va servir molt per a portar l’obra a l’escenari posteriorment», conta l’actor d’Alcàsser, que ha fet un parèntesi com a monologuista per endinsar-se en un paper complex que fa aflorar un gran intèrpret: «M’ha encantat el procés de madurar el personatge, d’interioritzar-lo», explica. «Roberto ja ens coneixia, i quan ens va contar el que tenia en ment, jo pensava que seria l’altre protagonista, que pareix que s’adapte més a la meva trajectòria». Pero no. García ens ensenya un Pau Blanco amb un ventall ampli de registres, que enganxa l’espectador. La química amb Xavo Giménez és evident i permet un diàleg sòlid que, unit a la irrupció d’elements com la música o la tecnologia, mantenen l’espectador enganxat a la butaca.

‘Eufòria’ és, al remat, una reflexió oberta i desenfada sobre la crisi, que no és exclusivament econòmica, i no ha estat provocada només per l’economia. No deixa sentències fermes sobre com afrontar-la ni superar-la, però ens permet riure’ns d’ella i de com l’encaixen dos personatges ambivalents que adopten actituds fàcils de reconéixer per al propi públic. Tal vegada perquè encara no sabem on ens portarà la situació actual, no deixa cap alternativa clara, ni tan sols una finestreta oberta a l’optimisme i l’esperança, però tampoc aboca a la desesperació. I això s’agraeix.

‘Eufòria’ es representa de dimarts a dissabte al Teatre El Micalent de València fins al proper 8 de gener. Les entrades es poden adquirir per internet. La companyia L’Horta Teatre sol informar de promocions i descomptes a través del perfil de l’obra a Facebook.