Altres Falles són possibles

Les Falles no han sigut sempre la festa que molts consideren odiosa, i que buida València de tots aquells i aquelles que no formen part d’alguna comissió. L’essència de la festa és una exaltació de la vida al carrer i de la crítica al poder. Això és precisament el que…

Altres Falles són possibles

Les Falles no han sigut sempre la festa que molts consideren odiosa, i que buida València de tots aquells i aquelles que no formen part d’alguna comissió. L’essència de la festa és una exaltació de la vida al carrer i de la crítica al poder. Això és precisament el que es vol recuperar amb les Falles Populars i Combatives 2012.

Cartell anunciador de 'l'Arreplegà 2.0' de les Falles Populars i Combatives 2012, que va començar el passat dia 6.

La principal novetat de les Falles Populars i Combatives 2012 (FPC2012), que es porten a terme des de 2003, ha estat la recaptació de fons a través de la web de crowdfunding Verkami. “A qui no li han anat xiquets de la falla del seu carrer a demanar-li diners en ‘l’arreplegà’? Nosaltres hem pensat que, per tal de no tindre problemes econòmics com ens ha passat altres anys, calia fer una ‘arreplegà’ 2.0. O què és el Verkami si no?” argumenta Marc, un dels membres de l’organització de les FPC2012. “D’aquesta manera s’aconsegueix un vincle encara major entre la festa i la gent a la que va dirigida” argumenta.

Darrere d’aquesta programació lliure, alternativa i majoritàriament gratuïta per als dies de Falles hi ha una raó d’orgull, d’amor propi. “Des que jo tenia 15 anys, recorde a tots els meus amics pegant a fugir de València, a Granada, a esquiar… però després, molta gent anava a San Fermín, a la Semana Grande de Bilbao, i tots tornaven parlant meravelles. Per què no hem de sentir les Falles com a pròpies? Són les festes majors de la nostra ciutat”, reivindica Marc, que es declara “faller, i a molta honra”.

Però clar, les Falles que defensa Marc i tots i totes aquelles que estan darrere de les FPC2012 són diferents de les més comunes actualment, les de la carpa tancada i vida al casal, les del folclore ranci i confessional, de la verbena i la complacència. “La nostra base és recuperar el carrer i la cultura lliure. Les Falles han de ser de tots. Jo recorde quan era nano que no existien les carpes. Això què és? I quan es feia una xocolatada, s’obria a tot el barri”, recorda.

I sobre tot, les FPC2012 tenen com objectiu recuperar la crítica. “Ara mateix, l’única cosa que es fa en els monuments i llibrets és tirar-los floretes als poderosos, i això no són Falles. Anem a clavar canya amb la situació de tantes i tantes coses a València i al país sencer”. Els llibrets d’anys anteriors són el millor reflex de la filosofia de les Falles Populars i Combatives, i enguany també en pensen editar un.

I com va ‘l’arreplegà’ 2.0? La realitat és que porta molt bon ritme. Ahir diumenge, només quatre dies després de començar, ja s’havien rebassat els 600 euros d’un total de 2.600 que han de reunir abans de 40 dies.“No ens volem lucrar ni molt menys, però sí que ens agradaria cobrir les despeses dels artistes, si més no”, explica Marc. Com és norma al Verkami, en funció de l’aportacio del micro-mecenes es pot ser des de faller d’honor ras fins jurat en el concurs de paelles, ser el destinatari d’una albà de Josemi Sánchez o guanyar una festa amb CoCoMo djs i 2chutas djs.

Els organitzadors de les Falles Populars i Combatives es queixen de que monuments i llibrets es dediquen a "tirar floretes" als poderosos. Foto: Pablovenegas

Paelles, calçotades i molta música

Les FPC2012 encara no tenen el programa tancat al cent per cent, però sí que hi ha una sèrie de punts forts fixes, entre ells, l’actuació encara sense data definida d’Obrint Pas en acústic, i les albaes del versador Josemi Sánchez el dia 11 de març a Ca Revolta. Al dia següent, i acompanyant la Paella Col·lectiva, tocaran els Ovidi Twins i Koulumek a l’Artefacto.

Artur Caravan presentaran el seu espectacle ‘Si t’arriba el dematí’ el dia 15 al Teatre El Micalet, mentre que el dia 16, a l’Ateneu Popular, serà el torn per a Eskac al rei, Skalingrad, Mos-kou, Aixada i PD’s. També està prevista, encara sense data, l’actuació el jove grup de rap en valencià Arrap.

La traca final la posaran la calçotada acompanyada pels campionats de truc i xamel·lo el dia 17 al Racó de la Corbella i la festa posterior al Carrer Túria, a càrrec d’Aquitectures Col·lectives. En la nit del foc (dia 18), hi ha previst el concurs internacional de paelles al migdia, i festa fins a altes hores de la matinada amb ESOC al Ca Revolta.