Viatge pel país de Joan Fuster

Enguany se celebren 90 anys del naixement de Joan Fuster, 50 anys des de la publicació de ‘Nosaltres, els valencians’ i farà 20 de la seua mort. Durant 2012 seran nombrosos els homenatges que se li retran a l’assagista valencià més important del segle XX, entre ells l’edició d’un llibre…

Viatge pel país de Joan Fuster

Enguany se celebren 90 anys del naixement de Joan Fuster, 50 anys des de la publicació de ‘Nosaltres, els valencians’ i farà 20 de la seua mort. Durant 2012 seran nombrosos els homenatges que se li retran a l’assagista valencià més important del segle XX, entre ells l’edició d’un llibre per part de l’editorial 3i4 anomenat ‘Viatge pel meu país’.

La Muixeranga  Algemesi  - 'Viatge pel meu país'

La Muixeranga Algemesi - 'Viatge pel meu país' .

Joan Fuster (1922-1992) publicava al 1962 ‘Nosaltres, els valencians’, el seu assaig històric més influent, i un llibre bàsic pe tal d’entendre la història, la cultura i els problemes d’identitat del País Valencià. El mateix any s’editaven també altres dues obres, ‘Qüestió de noms’ i ‘El País Valenciano’, un encàrrec de l’editorial Destino que va causar una forta reacció per part de sectors anticatalans. En aquest últim llibre Fuster va traçar vuit itineraris arreu del País Valencià, vuit rutes a través de les quals va qüestionar els tòpics oficials atribuïts al seu poble. Aquesta obra de més de 500 pàgines va representar una fita en la literatura de viatges.

Fuster deia que “només hi ha una manera seriosa de llegir, que és rellegir» així que per a commemorar aquest any, l’editorial 3i4 ha preparat un nou viatge pel País Valencià. Un itinerari que ressegueix els passos de Joan Fuster mig segle després, una experiència nòmada relatada per Joan Garí i fotografiada per Joan Antoni Vicent, que compta amb el pròleg de l’escriptor i periodista Manuel Vicent, “qui va mantenir una relació molt estreta amb Joan Fuster”, assenyala Eliseu T. Climent, coordinador de ‘Viatge pel meu país’.

Per tal de poder fer realitat aquest projecte 3i4 ha optat pel micromecenatge, i s’han proposat recol·lectar, a través de la plataforma Verkami, 7.000 euros per tal d’editar aquesta obra. A hores d’ara porten més de 3.000 euros, poc menys de la meitat dels diners que necessitarien per tal de cobrir les despeses de l’edició, i queden 19 dies per davant.

Molins eòlics, Castellfort  - 'Viatge pel meu país'

Molins eòlics, Castellfort - 'Viatge pel meu país'.

A través dels textos i les imatges de ‘Viatge pel meu país’ “veurem com ha canviat el País Valencià des de 1962”. Tot i què Climent adverteix que “no és un llibre denúncia” sinó més bé “una obra que evidencia les transformacions del territori”, un llibre que mostra com és Benidorm o Marina d’Or ara mateix i que “llença un clar missatge al lector”.

A través de les seues pàgines també hi ha espai per a les tradicions, i per a la reflexió, apunta el coordinador, qui avança canvis entre les imatges dels Peregrins de les Useres de 1962 i les d’ara. ‘Viatge pel meu país’ s’erigeix alhora en un homenatge al País Valencià, a la seua gent i els seu territori, a la seua cultura conservada actualment sota una capa de ciment. El llibre comptarà amb un total de 400 pàgines, amb fragments del text original de Fuster que dialoguen amb l’escrit actual de Joan Garí i les 130 fotografies en blanc i negre de Joan Antoni Vicent. Es preveu que ‘Viatge pel meu país’ estiga en les llibreries a meitat del mes de març. Hi haurà dues edicions, una enquadernada en rústica i altra edició especial limitada a 200 exemplars, amb enquadernació en tapa dura i sobrecoberta per als mecenes de Verkami.