Falles soterrades

Les Falles són molt més que carrers tallats i coets per tot arreu. Hi ha molta gent que treballa durant tot un any per mantenir viva l’essència d’unes festes que són per definició crítiques, populars i participatives. Són les comissions més modestes, aquelles soterrades baix la fastuositat de la resta,…

Falles soterrades

Les Falles són molt més que carrers tallats i coets per tot arreu. Hi ha molta gent que treballa durant tot un any per mantenir viva l’essència d’unes festes que són per definició crítiques, populars i participatives. Són les comissions més modestes, aquelles soterrades baix la fastuositat de la resta, les que estan recuperant el carrer d’una forma innovadora.

Entre el 15 i el 19 de març s’instal·len a València al voltant de 350 falles grans i altres tantes infantils. Algunes comissions compten amb pressupostos milionaris, altres opten per tancar amb pany i clau el seu casal per tal que només entren aquells que hagen pagat la quota. Però hi ha algunes que planten la seua falla sobre una base ben distinta: la Falla Plaça de Jesús, Arrancapins, Mossén Sorell-Corona o les Falles Populars i Combatives (FPC2012) són només alguns exemples.

Maqueta Falla Plaça de Jesus - Foto: Anna Ruiz, artista fallera

Maqueta Falla Plaça de Jesus - Foto: Anna Ruiz, artista fallera

Falla Plaça de Jesús, espai públic

Res de festa a porta tancada. La presidenta de la comissió Plaça de Jesús, Amparo Belda, diu que la seua Falla es «un espai per a tots i totes». Des de la comissió han volgut dotar al barri d’un espai en el qual tothom puga gaudir de la música, dels balls, dels tallers i de les activitats per als xiquets de forma gratuïta.

Dins del projecte global que han batejat com ‘Espai Públic’ s’ha proposat traduir els cartells de la falla «tant a llenguatge braille com a pictogrames per tal de facilitar la seua lectura a persones amb necessitats especials». També s’han tingut molt en compte als homes i dones amb mobilitat reduïda a l’hora de dissenyar els accessos al monument.

Precisament del disseny s’han encarregat Giovanni Nardin i Anna Ruiz, una consagrada artista fallera que, a més d’idear les bases de la Falla Plaça de Jesús també ha participat en altres projectes com el de la Falla Mossen Sorell-Corona, en el barri del Carme.

El casal de la Falla Plaça Jesús es troba al Carrer Del Marqués del Campo 12, València.

Falla Arrancapins, ateneu del barri

Recuperar l’esperit de la festa és l’objectiu últim de la Falla Arrancapins. Una comissió que aposta per celebrar unes “festes populars, de barri i amb una bona dosi de crítica amb qualsevol tipus de poder”. Per això mateix han optat per recobrar l’ indumentària tradicional valenciana, despenjar-se dels festejos més convencionals -especialment d’aquells oficials- o impulsar la música de dolçaina i el tabal, entre d’altres. La normalització de la llengua també està entre les bases d’aquesta falla, qualsevol tipus de comunicació o escrit es fa en valencià.

Per a Pep Romero, membre d’Arrancapins, la Falla és “un punt de trobada” per a veïns i visitants. Durant tot l’any s’esforcen en realitzar activitats que no són estrictament falleres, “com programar excursions o celebrar recitals de cantants del País Valencià”. En el local de la falla també es duen a terme exposicions, i reunions com les de l’assemblea del 15M del barri.

Durant els dies de festa grossa, que ara comencen, es duran a terme un bon grapat d’activitats, com la ‘Globotà’ (mascletà de globus), correfocs, teatres i concerts. Aquest any apujaran a l’escenari d’Arrancapins Rapsodes, Atupa i El Papado el 18 de març a les 24 hores

El casal d’Arrancapins està al Carrer del Pintor Vila Prades, 18 baix, València.

Falles Populars i Combatives 2012 - Nonada.es

Falles Populars i Combatives 2012 - Nonada.es

Falles Populars i Combatives, festa autogestionada

Les Falles Populars i Combatives (FPC2012) són una proposta de festa autogestionada fruit del treball conjunt de diversos col·lectius de la ciutat de València. Durant 9 anys ha anat consolidant-se com una alternativa a les falles oficials, i fent-se lloc als carrers dels barris de Ciutat Vella, Botànic i Benimaclet.

Enguany la gent de les FPC2012 han optat per fer ‘l’arreplegà’ través de la web de ‘crowdfunding’, Verkami. Gràcies a les contribucions voluntàries s’ha aconseguit superar els 2.600 euros necessaris per a dur a terme les activitats programades, que seran gratuïtes.

Demà, a La Minúscula, toca construir la falla a migdia. Cap a les 20.00 hores, Hèctor Arnau presentarà el seu nou espectacle, i a les 22.00 hores hi haurà sopar de la plantà. El divendres, la festa es desplaça a Benimaclet on cremaran la seua falla. Mentre que el 17 de març se celebrarà una calçotada popular antirepressiva al Racó de la Corbella, seguit d’un Trivial faller i molta festa al Ca Revolta. I el diumenge, traca final amb el Concurs de Paelles, i l’acústic d’Obrint Pas.

Falla Mossén Sorell-Corona, referent entre les falles innovadores

Aquesta és entre les falles experimentals, la més coneguda. Situada en els límits de centre històric de la ciutat, la Falla Mossén Sorell-Corona despunta en el pla estètic. Anna Ruiz és l’artista què, des de fa 5 anys, planta les seues idees en aquest punt del barri del Carme. Té 32 anys, i va estudiar Belles Arts, seguint les passes de son pare qui també és artista faller. Ella mai ha separat l’escultura de la falla, assegura.

Per al 2012 els de Mossén Sorell-Corona exhibeixen 16 figures sense base, instal·lades sobre xanques de fusta de tres metres d’alçada. Una composició què, apunta l’artista fallera, trenca l’estètica tradicional i té com a objectiu que “la gent raone”. Per a Anna les xanques simbolitzen “les idees que han fet evolucionar a la Humanitat”. El lema i la idea sobre la que es sustenta la falla és ‘Els argonautes de l’ideal’, de Friedrich Nietzsche.

El casal de la comissió Mossén Sorell-Corona està al Carrer De la Corona 33, València.