La Gossa Sorda, 15 anys colpejant fort

Era l’any 1997 quan un grup d’amics de Pego «farts de mirar-se les cares» decidiren fer alguna cosa de profit. Han passat 15 anys i moltes de les seues cançons s’han convertit en himnes per als joves. La Gossa Sorda torna a l’escenari amb la Gira 2012, una ruta que s’atura…

La Gossa Sorda, 15 anys colpejant fort

Era l’any 1997 quan un grup d’amics de Pego «farts de mirar-se les cares» decidiren fer alguna cosa de profit. Han passat 15 anys i moltes de les seues cançons s’han convertit en himnes per als joves. La Gossa Sorda torna a l’escenari amb la Gira 2012, una ruta que s’atura en Castelló el 12 de març.

Nadal i Arnau durant un concert - Foto: La Gossa Sorda

Els de Pego durant un concert - Foto: La Gossa Sorda

A la Marina Alta s’escoltava ‘bakalao’ per tot arreu quan es va produir el primer assaig formal de la Gossa Sorda. Havien passat moltes hores escoltant Kortatu i La Polla, anant a concerts d’Obrint Pas, de Lilit o Gramoxone per a que no se’ls passara pel cap que, a través de la música, podrien defensar les seues pròpies idees. Ha plogut molt des de 1997 però a Josep Nadal, veu i ploma del grup, li continua fent il·lusió que les seues cançons “ajuden a la gent a rebelar-se”, com passa amb els temes de tants altres músics valencians.

La Gossa Sorda iniciava el passat dissabte a Madrid la gira 2012. “Un espectacle una mica diferent al de l’’Heretgira'» que els portarà el pròxim dilluns fins a Castelló de la Plana. “Hi ha moltes ganes de tocar a la Magdalena”, assegura Nadal, tant pel que significa tornar a la Plana, com per tocar en un escenari ‘oficial’.

Al cantant de La Gossa li fa prou ràbia que «la música en valencià no entre en les programacions de festes dels ajuntaments de les grans ciutats», tot i que no ha estat el cas de Castelló, “on la pressió ciutadana ha fet efecte i hem pogut tindre una xicoteta victòria”.

Porten dos anys presentant ‘L’Últim Heretge’, el seu últim disc, i ara toca renovar-se, “canviar una mica el ‘set list’ de cançons i plantejar el concert d’altra manera, adaptant-lo també a la realitat social actual”. Comencen a ser conscients de què el seu bagatge de cançons va fent-se gran i, per tant, s’obri tot un ventall de possibilitats a l’hora d’abordar un concert.

Han passat 15 anys des d’aquell primer assaig formal del 1997 on estigueren presents Josep Nadal (veu), Jordi Oltra i Dimas Portes (guitarres), Joan Garcia (baix), Pere Pons (dolçaina) i Marc Sendra, que durant uns mesos va fer de bateria. Al setembre d’aquell any arribaria al grup Salvador Bolufer i, poc després, Pau Cirre (Xitxo), aborigen de La Vall de Gallinera que substituiria a Joan.

«En Castelló de la Plana  la pressió ciutadana ha sortit efecte i hem pogut tindre una xicoteta victòria.”

A principis del 99 es decidiren a fer el primer concert i dos anys més tard, al 2001, gravaren la seua primera maqueta, ‘La Gossa està que bossa’. És per estes dates quan Dimas se’n va i entra en escena Arnau Giménez. Al 2003 treuen el seu primer treball seriós, anomenat ‘Vigila’, en el qual es trobava la cançó ‘Senyor pirotècnic’, tema amb el que van guanyar el Premi Esclat 2003. Poc temps mes tard Jordi Oltra va deixar el grup, i La Gossa va passar a tindre només un guitarra; aleshores entraren Alexandre Seguí i Eduard Torrens (ex-VOTL), dolçaina i percussió respectivament.

Fa 15 anys que assajaren per primera vegada - Foto: La Gossa Sorda

Fa 15 anys que assajaren per primera vegada - Foto: La Gossa Sorda

Pel 2006, «grans immobiliàries i polítics sense escrúpols havien declarat la guerra al País Valencià», i La Gossa responia amb ‘Garrotades’, segon treball del grup de Pego produït per Jaume Faraig. S’incorporava a la formació el teclista Joan Marc Pérez (ex-Desgavell) i es deixava sentir la veu de Seguí com “un dels matisos més reconeguts del grup”.

Dos anys després, a l’Abril de 2008 eixia a la llum ‘Saó’, tercer disc on la banda, a més de continuar amb els ritmes d’ska amb dolçaina, apostava també per altres sonoritats. Durant el transcurs de l’any marxa Xitxo i Jordi Martí, ex-baixista del grup de Gandia Farenhate, s’uneix a la banda.

Hui per hui, Nadal assegura que no paren de fer temes nous, que “és com un vici” per a ells, tot i què amb la mateixa contundència conclou afirmant que no tenen ni idea de quan tornaran a l’estudi. Així que, de moment, ens haurem de conformar anant als concerts de la Gira 2012, que passarà per Castelló de la Plana (12 de març), Barcelona (30 de març), Teulada (17 d’abril), Alcoi, on tocaran amb Obrint Pas i Bongo Botrako el 20 d’abril, i per Saragossa (27 d’abril).