Omplint El Musical d’Alcàsser de cultura

El dijous, 12 de abril, el Bar El Musical d’Alcàsser obri el II Cicle Cultural, que enguany creix i es diversifica. “Un Musical ha d’obrir-se a la música moderna i a tot tipus d’arts”, explica Toneti, regent amb la seua dona del bar, i impulsor del cicle, que s’estrena amb…

Omplint El Musical d’Alcàsser de cultura

El dijous, 12 de abril, el Bar El Musical d’Alcàsser obri el II Cicle Cultural, que enguany creix i es diversifica. “Un Musical ha d’obrir-se a la música moderna i a tot tipus d’arts”, explica Toneti, regent amb la seua dona del bar, i impulsor del cicle, que s’estrena amb un plat fort: Miquel Gil

Una de les actuacions de la primera edició del Cicle Cultural. Foto: Bar El Musical

Una de les actuacions de la primera edició del Cicle Cultural. Foto: Bar El Musical

Quan u pensa en el clàssic bar de la societat musical del seu poble, el primer que li ve al cap són fotos velles, alguna partida de ‘xamelo’, un truc, cervesa de barril, cafè tocat, i una escola de música. D’allí va eixir Toneti, actual regent del Bar El Musical d’Alcàsser, ex trompetista dels Sva-ters i precursor del Cicle Cultural.

Toneti porta des d’octubre de l’any passat currant-s’ho per treure endavant el cicle, que comença el proper dijous 12 d’abril amb la música de Miquel Gil, acompanyat de Gusmà Gil, Tobal Rentero i José Reíllo. “De vegades, m’explique per què no es fan més coses com aquestes, perquè impliquen moltíssima feina i molts maldecaps”, bromeja Toneti que, no obstant això, es mostra il·lusionat amb la segona edició del cicle cultural.

La de Miquel Gil serà només la primera d’una sèrie d’actuacions que tocaran quasi tots els pals, i que tindran altre punt àlgid amb Pep Gimeno ‘Botifarra’ el 3 de maig. El cicle es programa cada dijous des del 12 d’abril fins al 5 de juliol. El cos central del menú és la música, però també hi haurà lloc per a un ‘Club de la comèdia d’Alcàsser’, amb els monologuistes Pau Blanco, Bernardo Almudéver ‘El Gran Bello’ i Héctor Navarro, presentats per l’actriu Maria Almudéver. Com a novetat d’enguany, el 7 de juny estarà reservat per a la ‘Nit de la màgia’.

“Crec que una Societat Musical és, al remat, una societat cultural que ha d’estar oberta a diferetns tipus de música i de cultura. Quan comences a tocar en una banda, tot és música clàssica, que està bé, però la meua pretensió era donar-li cabuda a música més moderna i altres manifestacions artístiques”, explica Toneti, convençut de l’èxit del cicle. “Vam poder començar l’any passat tirant mà d’amistats i contactes, i enguany hem hagut de deixar gent fora perquè no cabien; i artistes de molt de caxé, com el mateix ‘Botifarra’, venen per amistat i per l’ambient que es crea”.

La de Miquel Gil serà només la primera d’una sèrie d’actuacions que tocaran quasi tots els pals, i que tindran altre punt àlgid amb l’actuació de Pep Gimeno ‘Botifarra’ el 3 de maig

No faltarà en aquest 2012 un personatge nascut precisament en aquest cicle l’any passat, Naiet Cirerer ‘el ceguet romancer’, programat per al 10 de maig. I amb ell, fins a una dotzena més d’espectacles de música de tot tipus, des de la ‘Memòria del mediterrani’ de Javier Zamora, Tomàs González i Marta Sol; la ‘Guachiguara’ del mateix Reíllo, Mery Chey Band, Lee Morgan Revisted, de Pere Munuera, o els quartets de Saüco i Emili Pérez.

Sopar i espectacle

La mecànica del cicle és ben senzilla. Cada dijous des d’ara i fins a juliol es pot anar al bar a sopar per sis euros, amb entrepà i beguda, o es pot optar només per l’espectacle, per sis euros. El ‘pack’ complet, sopar i actuació, són 12 euros, amb el valor afegit de veure de ben a prop alguns dels músics de major renom, i descobrir-ne d’altres més desconeguts.

Entre ells, a Toneti li costa destacar-ne algú en concret. “Tots són molt bons, de veritat que el cartell té un gran nivell”, explica, però per l’esforç que significa desplaçar-se des de Barcelona, subratlla l’actuació del 26 d’abril, amb David Pastor i el Taller Jazz Mesengers. “Pastor ens porta alguns dels seus alumnes del Taller de Músics de Barcelona, que ha posat diners per a que puguen vindre a tocar a València”, comenta.

Cartell del II Cicle Cultural del Musical d'Alcàsser.

Cartell del II Cicle Cultural del Musical d'Alcàsser.

Les previsions per a la segona edició del Cicle Cultural són bones, i en aquesta ocasió s’habilitarà l’auditori del Musical per donar cabuda al gran nombre de gent que s’espera que acudisca. Només unes portes mòbils separen el bar de la sala, i l’ambient de les actuacions és sempre distés, amb el públic repartit en taules, “a l’estil del cafè teatre, però sempre amb respecte als artistes”, remarca Toneti.

Concurs fotogràfic

Altra novetat del cicle de 2012 és la celebració d’un concurs fotogràfic en el que participarà un fotògraf per actuació. A cadascun d’ells se li assignarà un dia del cicle, i haurà de captar amb el seu objectiu tot el que succeïsca, tant en l’actuació com en els moments previs i posteriors.

Cada fotògraf haurà de presentar al concurs tres fotos, amb restricció d’ús de Photoshop. “Només es podrà retocar la il·luminació, per no perjudicar als que els toquen els últims dies del cicle”, acota l’organitzador. El guanyador serà obsequiat amb un xec regal de 180 euros a Servifoto, botiga col·laboradora amb el cicle. El segon classificat es menjarà un llamàntol amb tres amics al bar El Musical.