Qüestionar la societat a través de l’art

“Reflexionar sobre l’ordre establert també és art”, o almenys això pensa Rafael Tormo i Cuenca, un dels organitzadors de Perifèries 2011-2012 i membre d’un projecte que aposta per la “resignificació dels conceptes” i la construcció d’espais comuns al voltant de l’art i la societat. Fins al 15 de abril s’està…

Qüestionar la societat a través de l’art
Perifèries - Fer d'una pràctica col·lectiva una experiència comuna Nonada.es

Perifèries pretén fer d'una pràctica col·lectiva una experiència comuna. Foto: Nonada.es

“Reflexionar sobre l’ordre establert també és art”, o almenys això pensa Rafael Tormo i Cuenca, un dels organitzadors de Perifèries 2011-2012 i membre d’un projecte que aposta per la “resignificació dels conceptes” i la construcció d’espais comuns al voltant de l’art i la societat.

Fins al 15 de abril s’està celebrant el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València la quarta edició de Perifèries, sota el lema ‘Fer d’una pràctica col·lectiva una experiència comuna’. A partir d’una sèrie de grups de treball, i seguint la metodologia ‘open space’, “antropòlegs, programadors, activistes i gent de pla han estat debatent sobre la necessitat de revisar els models de producció cultural, la capacitat transformadora de l’art o el paper de la societat”.

Rafael Tormo, Eva Caro i Álvaro de los Ángeles, l’equip de Perifèries, volien aconseguir que participaren perfils diversos “gent que reflectira la societat contemporània”, i ací intervingueren els ‘facilitadors’. Aquestos membres actius del projecte, que no coordinadors, s’encarregaren de trobar cinc persones amb ocupacions i passions distintes i, d’entre les seleccionades, cadascuna va localitzar dues més que res tingueren a veure amb la resta.

Els grups de treball foren tutelats per responsables de diversos projectes artístics valencians i d’altres punts de l’Estat i Europa: ColaBoraBora (Bilbao), Tabakalera (Madrid), Iona Pergo (Múrcia), Teresa Marín (València), Llorenç Barber (València), Lorenzo Sandoval (Berlín), Submergentes (València), La Mutante (València), Lalalab (València), D. Arlandis i J. Marroquí (València) i LaFundició (Barcelona).

A partir d’aquest punt les sessions s’organitzaren en diferents blocs temàtics on s’ha parlat d’economia, de la democràcia de mercat, s’ha debatut sobre què es l’art o sobre el treball i la cooperació. Els resultats derivats d’estes trobades s’han materialitzat en una exposició que romandrà a la Sala Thessaurus de La Nau fins al 15 d’abril, i que hui ja està oberta al públic.

La tècnica de la reunió en ‘open space’ o espai obert és un recurs de gran utilitat a l’hora d’organitzar activitats de formació, trobades o grups de treball, i extreure conclusions d’una forma ràpida i barata. És una forma de motivar i compartir experiències i aprenentatges, i es poden realitzar en grups menuts o de centenars de persones. Harrison Owen va ser el creador d’aquesta tècnica que busca el treball autogestionat amb diversitat de recursos des d’una experiència compartida.

«Els resultats derivats d’estes trobades s’han materialitzat en una exposició que romandrà a la Sala Thessaurus de La Nau fins al 15 d’abril, i que hui ja està oberta al públic»

En la Nau han intervingut interessants especialistes, entre els quals destaquen l’investigador de ciència i tecnologia Antonio Lafuente (Centre de ciències humanes i socials del CSIC), el pensador i activista Jordi Claramonte (Tabakalera), l’emprenedora de projectes culturals i artístics Nekane Aramburu, el crític d’art David García Casado, el director del Musac, Agustín Pérez Rubio, l’artista i activista Daniel García Andújar, i el poeta i assagista Antonio Méndez, entre molts altres.

Durant l’edició 2011-2012, l’equip de Perifèries i Medialab-Prado ha convocat a la presentació de projectes i comunicacions per al seu desenvolupament i presentació en el taller ‘Seny de carrer’. Pretenen “visibilitzar les comunitats que estan experimentant amb la producció i la distribució de coneixement a través de projectes col·lectius, contextos locals i experiències a peu de carrer”.

Sessió de treball de Perifèries 2011 - 2012.

Sessió de treball de Perifèries 2011 - 2012. Foto: Nonada.es

Els projectes seleccionats tindran com a objectiu fonamental, a més de l’organització i el desenvolupament del coneixement, la seva aplicació en la presa de decisions i en el redisseny de l’agenda pública, entrant en diàleg amb les polítiques urbanes, mediambientals, culturals, educatives o tecnològiques desenvolupades pels governs, i influint de manera efectiva en la configuració d’allò local i en les condicions de vida als barris i al carrer com a expressió d’allò per construir, allò que està succeint o per succeir.

El desig és que aquests projectes puga prendre impuls i autonomia com a laboratoris urbans d’experimentació que canalitzen i fomenten les pràctiques ciutadanes basades en l’experiència, la coparticipació, en la passió per aprendre, compartir i possibilitar la presa de les regnes en la resolució de problemes que fan «comunitat» en definitiva: el carrer.