Rototom Sunsplash, més que reggae

Veure i escoltar en directe a Derrick Morgan, un dels pares de l’ska. Assistir al tancament de gira de Calle 13, o moure’s al ritme de Tarrus Riley i Obrint Pas ja són motius de pes per no perdre’s el festival de reggae més important d’Europa. No obstant, aquestos grans…

Rototom Sunsplash, més que reggae

Veure i escoltar en directe a Derrick Morgan, un dels pares de l’ska. Assistir al tancament de gira de Calle 13, o moure’s al ritme de Tarrus Riley i Obrint Pas ja són motius de pes per no perdre’s el festival de reggae més important d’Europa.

Sunsplash 2011 -  Foto Rototom Sunsplash © 2011

Escenari Sunsplash ple a l'edició 2011 del festival. Foto: Rototom Sunsplash

No obstant, aquestos grans espectacles no han estat la base de l’èxit del Rototom, un festival que va adoptar el nom d’una discoteca de Gaio di Spilimbergo (Italia) allà pel 1994. Paraules com pau, tolerància, respecte, solidaritat, germanor i no-violència han quedat associades al Rototom Sunsplash des d’aleshores. Amb 19 edicions de trajectòria, iniciats i fidels, curiosos i fanàtics desfilaran per tercer any consecutiu cap a Benicàssim disposats a viure set dies de concerts, entre el 15 i el 22 d’agost, que van més enllà de la música.

Mona Eltahawy, periodista egipcia.

Mona Eltahawy, periodista egipcia.

Laboratori cultural

La dinovena edició arriba amb una sèrie de ponències de primer nivell. El Fòrum Social obrirà el 16 d’agost les seues portes amb un debat, sobre els canvis que estan produint Internet i les xarxes en la societat, on intervindran Rick Falkvinge, fundador i líder del Partit Pirata, i Stefano Rodotà, referent intel·lectual a Itàlia i Europa, entre d’altres.

Per altra banda, el director de ‘Le Monde Diplomatic’, Ignacio Ramonet, junt amb l’escriptor i també periodista Ramón Chao debatran sobre com la crisi ha imposat les seues receptes i el naixement de la lluita global. Dos periodistes de referència, com són l’egípcia Mona Eltahaway i Olga Rodríguez, protagonitzaran així mateix un interessant debat sobre l’onada de revolucions àrabs des de la perspectiva de gènere.

Miquel Ramos, membre d’Obrint Pas i col·laborador del festival, considera el Fòrum Social com un dels grans encerts del Rototom, «un espai obert al debat on l’any passat poguérem escoltar a Willy Toledo parlant sobre el Sàhara, als germans David i Javier Couso o la periodista Rosa Maria Calaf».

Valencians al Rototom

Després d’haver girat amb la seu potent directe per festivals d’arreu del món, Obrint Pas arriba al Rototom on actuarà per primera vegada. El folk tradicional valencià, l’ska, la cumbia i fins i tot els sons balcànics que impregnen els seus temes s’escoltaran també en Benicàssim on presentaran el seu últim disc ‘Coratge’.

Alpha Blondie en el Rototom Sunsplash 2011 - Foto: Cristian Cecoti

Alpha Blondie en el Rototom Sunsplash 2011. Foto: Cristian Cecoti.

Per a Miquel aquest és «l’únic festival internacional que es celebra al País Valencià que ha apostat per recolzar la nostra llengua i la nostra cultura». De fet conta que «des de l’organització es posaren en contacte amb Escola Valenciana per tal de traduir la pel·lícula que han fet, el material informatiu i la web» i lamenta que «gent d’Itàlia es comprometa amb la llengua i la cultura del país i en canvi altres festivals que es fan ací, des de fa molts anys, no es preocupen per traduir ni el portal web». Ell destaca a més, «l’implicació de l’organització del Rototom en esdeveniments com la Festa Colors contra el Racisme i la Intolerància on col·laboren moltes ONG del País Valencià».

Obrint Pas apujara al Main Stage del Rototom Sunsplash junt a Calle 13, Derrick Morgan, Tarrus Riley, Protoje, Etana, Tanya Sthepens o Alborosie & Friends i desenes de formacions musicals. Set espais on s’escoltarà des de l’ska més potent fins al reggae més espiritual.

Derrick Morgan, llegenda viva dels orígens del reggae, compartirà escenari amb l’italià Alborosie i els barcelonins Muchachito Bombo Infierno, actuaran el 16, 17 i 19 d’agost, respectivament.

Calle 13, un dels grups del moment, presentarà el seu quart i últim àlbum: ‘Entre los que quieran’ amb el qual han guanyat nou Grammy Llatins. Resident i Visitant, els seus líders, s’acomiadaran dels fans a Europa des de l’escenari de Benicàssim el 21 d’agost.

El mateix dia el fill de Jimmy Riley, Tarrus, consolidat com el millor d’entre els nous cantants que narren la dolorosa quotidianitat de la gent jamaicana, oferirà un concert on probablement s’escolten alguns dels seus èxits més coneguts: ‘She’s royal’, ‘Stay with you’, ‘Micro chip’ i ‘One two order’.

El dimecres, 22 d’agost, l’ivorià Alpha Blondy proposarà al públic que escolte les seues barreges musicals entre ‘roots reggae’ i sons africans. Ell, de fet, ha estat l’artista que més ha contribuït en la seva llarga carrera a portar la música jamaicana cap als seus arrels en el continent africà.

     
 

‘Rototom pa’l món’


Ja es pot veure en línia i descarregar el nou documental de Rototom Sunsplash, ‘Rototom pa’l món’, en www.rototom.tv. Es tracta d’un reportatge rodat durant l’edició 2011 del festival, que intenta descriure el que s’hi pot viure.

Dirigit per Tommaso D’Elia i Silvia Bonanni, mostra al grup que hi ha darrere de Rototom i la seva integració en el territori que l’acull. Entre molts altres, apareixen Vandana Shiva, física i ambientalista hindú, Bernard Cassen, periodista i exdirector de Le Monde Diplomatique, Shirin Ebadi, Premi Nobel per la Pau d’origen iranià, membres del Moviment 15M, Vivien Goldman, escriptora anglesa, el programa ‘Alma de León’ de ‘Radio 3’, Rosa Maria Calaf, periodista, Esteban Ibarra, president de Moviment Contra la Intolerància, i els músics Ojos de Brujo, Queen Ifrica, Tony Rebel i la família Marley.