«El ‘Decret Wert’ ho arrasa tot»

Aproximadament 14.000 alumnes de la Universitat de València (UV) es veuran afectats per la vaga indefinida convocada per l’Assamblea de Professors Associats que hui comença. Des d’aquest matí els docents que secunden la protesta no contestaran els mails, no impartiran classe ni examinaran, i per tant no avaluaran als seus…

«El ‘Decret Wert’ ho arrasa tot»

Aproximadament 14.000 alumnes de la Universitat de València (UV) es veuran afectats per la vaga indefinida convocada per l’Assamblea de Professors Associats que hui comença. Des d’aquest matí els docents que secunden la protesta no contestaran els mails, no impartiran classe ni examinaran, i per tant no avaluaran als seus estudiants.

- F1 + Educació - Foto: Elena Cívico - Nonada.es

Una de les pancartes al·lusives als retalls en educació. Foto: Elena Cívico.

José Manuel, portaveu de l’Assemblea, explica de forma concisa com han arribat fins aquest punt i per què exigeixen la retirada immediata del Reial Decret Llei 14/2012 de 20 d’abril, conegut com a ‘Decret Wert’ en clara al·lusió al ministre d’Educació i Cultura.

PER QUÈ convoqueu la vaga indefinida?
Entre 400 i 700 professors associats de la UV, d’una plantilla de 1.100, seran acomiadats el 31 d’agost. És a dir, no se’ls renovarà el contracte tal i com s’ha fet fins ara degut a l’augment d’hores lectives que s’imposarà a la resta de personal docent.

QUI sou?
Som un col·lectiu de professors i professores associades que hem decidit mobilitzar-nos per tal d’aturar les mesures contra la universitat pública que el Govern central ha impulsat i què ni el Govern valencià ni el Rectorat, semblen decidits a combatre.

QUÈ voleu?
Nosaltres exigim la retirada del RD Llei 14/2012 de 20 d’abril, sabem que no depèn de la Universitat, i per això demanem als Òrgans de Govern de la Universitat de València un posicionament ferm i clar contra aquest decret. No podem tolerar el retall pressupostari de 4.4 milions d’euros a la UV mentre que s’han invertit 30 milions en el manteniment de l’aeroport de Castelló. O diguem no, o no s’aturaran ací.

QUANT durarà la mesura de protesta?
A partir de hui, 23 de maig, i de forma indefinida ens declarem en vaga fins que no obtenim una resposta satisfactòria per part del Rectorat.

Reunió dels representants del professors associats de la Universitat València amb el rector Esteban Morcillo. Foto: Nonada.es

Reunió dels representants del professors associats de la Universitat València amb el rector Esteban Morcillo. Foto: Nonada.es

COM afectarà a l’alumnat aquesta decisió?
No avaluarem, no farem ni signarem les actes. És l’única mesura de pressió que podem dur a terme. No podem fer-ne cap altra. L’agressió que es planteja sobre l’ensenyament públic és tan salvatge, tan bestial, què aquesta és l’única via possible. El ‘Decret Wert’ significa la fi de l’educació pública, la fi de l’autonomia universitària arrel de l’obstrucció del finançament, i per això hem dit «prou». És una mesura justificada. I més encara després del decret de mínims proposat pel Rectorat que, en una actitud incomprensible, ens demana que corregim els exàmens i lliurem les actes, l’única tasca que hem de fer quan acabem les classes. El Reial Decret Llei 14/2012 de 20 d’abril tindrà un impacte molt més gran sobre els estudiants que les nostres accions perquè té a veure amb la igualtat dels i les alumnes en l’accés a l’educació sense discriminació per renda.

QUIN és l’abast del problema?
Els problemes no són tant els efectes que produirà la vaga com l’impacte del decret sobre l’alumnat, sobre educació pública. El ‘Decret Wert’ ho arrasa tot. No parlem només d’una pujada de les matrícules, ni de la disminució de les beques a través de l’augment de requisits acadèmics per aconseguir-les. A nivell institucional «es carrega» l’autonomia universitària. Els professors associats traslladem a l’alumnat la nostra experiència professional. Ningú pot ser professor associat sense tindre un altre treball o font d’ingressos. Nosaltres treballem en altres llocs i bolquem en els estudiants els nostres coneixements a nivell pràctic. La nostra vinculació al món laboral els és molt útil. Per tant, que tot açò s’acabe tindrà un efecte negatiu sobre els alumnes però també sobre els departaments i en matèria d’investigació. La dimensió de l’agressió és més greu que les molèsties que li puguem ocasionar als estudiants. Igualment estem treballant amb les associacions d’estudiants per tal de minimitzar l’impacte. Hi ha una proposta penjada a la nostra web.