Pel·lícula i festa per reivindicar els costums

El poble vell de Beneixida, arrassat per la pantanada de Tous, acull el proper dissabte la primera ‘Festeta’, un esdeveniment participatiu i interdisciplinar on gaudir de la cultura popular com sempre s’ha fet. Organitzada per Compartir dóna gustet, Banusaïdi i la Cooperativa de Projectes La Remedios, comptarà amb Pep Gimeno…

Pel·lícula i festa per reivindicar els costums

El poble vell de Beneixida, arrassat per la pantanada de Tous, acull el proper dissabte la primera ‘Festeta’, un esdeveniment participatiu i interdisciplinar on gaudir de la cultura popular com sempre s’ha fet. Organitzada per Compartir dóna gustet, Banusaïdi i la Cooperativa de Projectes La Remedios, comptarà amb Pep Gimeno Botifarra o Toni de l’Hostal. I amb tu, si vols.

Imaginen l’escena: l’albaet (infant mort abans dels vuit anys), dorm per a sempre a una caixa, embolcat en un llençol blanc, cobert de flors blanques. D’ahí al cel, via directa, mentre al voltant adults beuen i mengen, ballen i canten amb una alegria impròpia per a l’ocasió. Una guitarra o una bandúrria acompanyen les veus que entonen la ‘Dansa del Vetlatori’. No cal anar molt lluny, només dos-cents anys enrere, a qualsevol dels pobles de la contornà. Va ser un bisbe oriolà qui, al segle XVIII, manà prohibir les danses dels albaets; s’havia de tallar d’arrel aquella bàrbara costum, herència de ves a saber quin ritus pagà, que congregava el poble al voltant de la mort d’un infant.

Arròs Movies està rodada a L’Alcoià i el Comtat, s'ha finançat a través de crowfunding, i es publicarà amb llicències lliures. Foto: Compartir Dóna Gustet

Arròs Movies està rodada a L’Alcoià i el Comtat, s’ha finançat a través de crowdfunding, i es publicarà amb llicències lliures. Foto: Compartir Dóna Gustet.

Pensen ara en una plaça, pot ser la plaça del mateix poble on imaginen el vetlatori, pot ser una plaça qualsevol, poden també imaginar la ciutat on viuen. La plaça està buida, i d’una farola penja un cartell: prohibit jugar amb balons. No parlem de bisbes oriolans del Segle XVIII, parlem ara d’una ordenança municipal que en l’actualitat es carrega perquè sí la sana costum de jugar al carrer.

No se’n va tant, d’una cosa a l’altra; al remat, es tracta en els dos casos de l’extermini lent i inexorable d’una manera de viure arrelada a la mediterraneitat, del sentiment de col·lectivitat que durant segles hem cultivat a aquest costat del món, part indefugible del que ens configura com a poble, dels ciments de la nostra cultura.

Imaginen, ara, una paella. Una paella al bancal de tarongers de la família: la llenya cremant, el pollastre i el conill preparats al plat, els quilos d’arròs necessaris esperant el seu torn mentre uns controlen el foc i altres ja van fent buit en les reserves de vi. Antítesi de la prohibició del bisbe oriolà, de la prohibició de jugar al carrer, la paella se’ns mostra encara espai de germanor, de moments per a compartir.

Parlar de l’’Arròs Movie’ implica entendre tot açò. El projecte cinematogràfic del col·lectiu Compartir dóna gustet, que treballa en la recerca i en la difusió de la cultura popular des de diferents disciplines, suposa un trencament amb les estructures tradicionals de la indústria audiovisual. Rodada a les comarques de L’Alcoià i el Comtat, finançada a través de crowdfunding, i amb llicències lliures per a la seua distribució, aquesta ‘road movie’, de la que s’espera la finalització en el termini aproximat d’un any, viatja a l’interior de Tomàs, el protagonista, però també al de la seua terra.

La Festeta al poble vell de Beneixida

Organitzada pels col·lectius Compartir Dóna Gustet, Banusaïdi i la Cooperativa de Projectes La Remedios, el pròxim dissabte 23 de juny tindrà lloc al poble vell de Beneixida una festa alternativa a les tradicionals opcions d’oci per a la nit de Sant Joan: una festa participativa i interdisciplinarària on gaudir de la cultura popular com sempre s’ha fet.

Les activitats començaran a la una i mitja del migdia, amb una ruta pel que va ser Beneixida abans de ser assolada per la pantanada de Tous l’any 1982. A partir d’ahí, es succeiran les activitats: una mascletada on es demana la col·laboració del públic que vullga pendre part, la indefugible paella, i tot un seguit d’actuacions musicals on destaquen presències com la de Pep Gimeno Botifarra o Toni de l’Hostal.

De vesprada, serà el moment de descansar, o de que tot aquell que ho desitge prenga part i col·labore en el rodatge d’algunes escenes de la pel·lícula ‘Arròs Movie’. A les nou i mitja començarà el sopar, acompanyat de música en directe i seguit d’un correfocs i una enorme foguera. Música de diferents estils acompanyarà als assistents que aguanten fins a la matinada.

A la pàgina web de la Festeta apareix informació detallada de cadascuna de les activitats, així com de les múltiples possibilitats per a arribar al poble Vell de Beneixida o els preus dels àpats.