El creixement horitzontal d’Orxata

Fidels a la seua filosofia de creació i relació horitzontal amb els seguidors, Orxata Sound System llença el proper dilluns el procés de composició de lletres per al seu nou disc, 3.0. A través de Verkami han aconseguit en temps rècord els fons necessaris per portar endavant el projecte, que…

El creixement horitzontal d’Orxata

Fidels a la seua filosofia de creació i relació horitzontal amb els seguidors, Orxata Sound System llença el proper dilluns el procés de composició de lletres per al seu nou disc, 3.0. A través de Verkami han aconseguit en temps rècord els fons necessaris per portar endavant el projecte, que es gravarà a l’envejada Islàndia.

Orxata Sound System tornarà als escenaris en 2013. Foto: Hein-rich - Músics sense fotògraf

Orxata Sound System tornarà als escenaris en 2013. Foto: © Hein-rich/Músics sense fotògraf.

Orxata no és una banda convencional. L’obra, el disc, és l’última parada d’un camí llarg que necessita de la inspiració de l’artista, del creador, però també juga amb la col·laboració dels seguidors i seguidores, que formen part del procés d’una manera activa. La gent posa part dels diners per financiar-lo. La gent crea les lletres. La gent, després, ompli els seus concerts i acaba despullada. I així van fent des que van nàixer l’any 2003.

El grup ha experimentat un gran creixement horitzontal. Llençaren la campanya de micromecenatge i, dues setmanes abans d’acabar el termini, ja havien aconseguit els 8.000 euros indispensables per portar endavant el 3.0 i la realització d’un curt que contarà l’aventura de la gravació a Islàndia, país al que miren tots els europeus quan veuen com els seus governs salven la banca i deixen caure les persones.

Dels temps daurats del país nòrdic han aprofitat, paradoxalment, la possibilitat de gravar el disc. “Hi ha molt bons estudis de gravació perquè abans allà l’economia ho permetia. A més, al canvi amb la corona islandesa, el procés ix prou barat”, explica Carles Soler ‘Biano’, que és qui composa les bases de les cançons i qui dóna habitualment la cara en nom del grup.

Dues setmanes abans d’acabar el termini, ja havien aconseguit els 8.000 euros indispensables per portar endavant el 3.0

La creació està en marxa, i tot va rondant alhora. “La idea era llençar el verkami, la composició de les lletres i anar fent les bases al mateix temps per a que tot fora transparent i horitzontal des del principi”, explica Biano. A partir del proper dilluns, i a través d’etiquetes al Twitter, començarà el procés de composició de les lletres. Simplement s’ha de piular el que es crega que pot acoblar amb el plantejament del tema i associar-ho a l’etiqueta corresponent.

Cooperativisme i diàspora

Quins arguments van a plantejar en esta ocasió els Orxata? En el passat treball, el 2.0, van sorprendre amb temes com una revindicació de l’energia lliure (‘Tesla’), una crítica contra la sobremedicació i el poder de les empreses farmacèutiques (Pharma), el respecte a la gent major (‘Gerointifada’), o la sàtira sobre les revolucions del Segle XXI (‘Ausònia Guevara’), a més de conceptes totalment ‘orxàtics’ i primaverals com la ‘Suavitat universal’.

Per al 3.0, ja han llençat el primer tema, #AspraDiàspora, que versa sobre els valencians que han d’emigrar per buscar-se la vida fugint del solar en què alguns han convertit el país, i avancen poques pistes més. “Volem esperar a la setmana vinent, però un dels temes serà també el valor del cooperativisme com a forma de treballar i d’avançar. La competència els va bé als que naixen amb avantatge, l’1 per cent de la societat. L’altre 99 per cent hem de cooperar”, explica Biano, que afegeix que “en general serà un disc que tracte sobre el que estem vivint, sempre en positiu, i el missatge seria que, si ens unim totes, açò pot tirar endavant. I no precisament en el sistema en el què estem, en el capitalisme, sinó d’altra forma”.

Una colombiana que apitxa

Una de les grans novetats en el 3.0 serà el canvi de cantants. Continua Palau, però s’ho han deixat les dues veus femenines del grup, Violeta i Neus, i entra Diana. Els motius són ben senzills: “Estem en un nivell en què la música necessita molta dedicació, i elles no podien assumir eixe ritme. Ja ens van avisar que no volien continuar, que la música els llevava molt de temps i volien dedicar-se més a les seues professions. Vam contactar amb algunes cantants que ens agradaven molt. Fou difícil triar, però Diana ens va captivar, és una tia molt guai que ja anireu coneguent”, avança Biano.

A partir del proper dilluns, i a través d’etiquetes al Twitter, començarà el procés de composició col·lectiva de les lletres

I qui és Diana? La nova incorporació ja ha debutat, en el tema que Orxata va preparar recentment per al programa ‘La tuerka’ de la Tele K vallecana, ‘Modus operandi’. Biano dóna més dades: “És nascuda a Colòmbia, però porta quasi dos anys a València. Parla un valencià apitxat de categoria…”, bromeja.

Orxata es troba en ple procés creatiu amb la potència d’una base que participa i els espera amb ganes. Han sigut moltes les peticions d’actuacions, però el grup té decidit esperar fins al 2013 i tornar amb noves melodies de lluita. L’onze d’octubre viatgen a Islàndia amb la maleta plena d’inspiració col·lectiva i amb el productor de l’1.0 i el primer maxi del 2.0, Jaume Figueres. De la vora del Pol Nord tornaran amb el nou treball, un curt documental  que, com defineix Biano, «és com un videoclip amb hormones», i la missió de fer-nos ballar de nou a totes i tots.