Les olimpíades del camp

La cooperativa integral de Picassent, Aixada com eixida, celebra a partir de demà les primeres Agro-olimpíades. Una competició gens seriosa, molt divertida, que aprofita la febre olímpica que fa setmanes s’ha encetat per continuar amb la seva recerca de noves formes de produir, de consumir i de viure. “En clara…

Les olimpíades del camp

La cooperativa integral de Picassent, Aixada com eixida, celebra a partir de demà les primeres Agro-olimpíades. Una competició gens seriosa, molt divertida, que aprofita la febre olímpica que fa setmanes s’ha encetat per continuar amb la seva recerca de noves formes de produir, de consumir i de viure.

Cartell anunciador de les Agro-olimpíades

Cartell anunciador de les Agro-olimpíades

“En clara oposició a les olimpíades oficials, on prevalen l’individualisme i la competitivitat, cal col·lectivitzar els nostres esforços i somriures per recuperar la consciència d’espècie que un dia ens van furtar. Volem fomentar l’agroecologia com a escenari de canvi socio-ecològic, l’autogestió, l’intercanvi i la donació; propiciar l’agrupament de persones amb inquietuds similars que puguen esdevenir en ‘comunitats’. Durant uns dies no hi caldran medalles, pòdiums o banderes per representar les nostres il·lusions per ser part d’un món millor”. Així conviden des de l’Aixada com eixida a les primeres agro-olimpíades.

Tot començarà demà amb la presentació oficial a l’Ermita de Picassent (localitat de naixement d’aquesta cooperativa, i que acull la finca en la que treballen). Hi haurà diferents parlaments i també una representació teatral d’actors i actrius locals, a més de l’actuació de Sanguangó Batucada, que amb el seu ritme conduirà els assistents fins a la finca, propera al nucli urbà.

Les agro-olimpíades en si mateixes tindran el seu particular tret d’eixida el divendres de matí, i es portaran a terme a la finca on cultiva la gent de ‘l’Aixada’. La inscripció per a les activitats estarà oberta fins al mateix divendres, i les proves són, de moment, sorpresa, encara que es poden avançar algunes d’elles. Seran jocs dinàmics individuals i per grups en els que participarà tot aquell que ho desitge, i reflexaran alguns dels problemes més sagnants de la societat.

Una d’elles s’anomenarà ‘Stop desnonaments’, i consistirà en una batalla entre desnonats i policies antiavalots. Els policies hauran de tractar de desallotjar de sa casa (un polígon pintat al terra) als desnonats, que formaran una pinya per tal d’evitar l’acció policial. Quan aconseguisquen treure’n dos, els desnonats tindran la possibilitat d»okupar’ un altre polígon al costat de la casa desallotjada. Així es crearà una refrega que es pot veure a diari en les ciutats valencianes.

Altra prova estarà inspirada en la lluita per l’alliberament de presos polítics. S’hauran de buscar, amb l’ajuda de pistes i per tot el perímetre de la finca, fins a vuit claus amagades que seran, en realitat, pedres. Una vegada s’hagen reunit, s’ha d’anar a una cova per alliberar els empressonats, que estaran custodiats per policies (en aquest cas, de cartró). Amb les pedres s’han de ‘tombar’ les forces de l’ordre per alliberar els presos.

La resta de proves estaran basades en la lluita contra la privatització de l’aigua, els beneficis exagerats dels intermediaris de productes agrícoles, o seran concursos de destresa en activitats pròpies del camp, com llaurar a mà el més recte possible, o córrer els 100 metres amb un caixó de creïlles carregat al llom. “No seran (ni pretenen ser) exactament unes olimpíades en el sentit que hi haja vencedors i vençuts, ni tan sols serà participar allò més important, sinó passar-ho bé”, expliquen des de la cooperativa.

Cadascuna de les jornades agro-olímpiques seran llargues, ja que, a més dels jocs, que es portaran a terme de matí, l’Aixada com eixida ha programat tot un seguit de conferències i debats per a les vesprades, així com concerts i actuacions de nit que es poden consultar en el programa.

Sis mesos després de donar-se a conéixer, 'Aixada com eixida' té ja una producció sostinguda. Foto: Guillem Sanchis.

Sis mesos després de donar-se a conéixer, ‘Aixada com eixida’ té ja una producció sostinguda. Foto: G. Sanchis.

Molt més que brots verds en només sis mesos


Uns sis mesos després de que L’Aixada com eixida celebrara la Setmana Agroecològica per donar-se a conéixer al públic, especialment, al de Picassent, la finca de 30 fanecades té una producció sostinguda, i el projecte comença a prendre forma definida i unes dimensions considerables.

La vintena de membres de la Cooperativa han transformat ja en hort un bon tros de terra, s’ha acondicionat una casa que abans estava en runes, i allà ja s’alimenten algunes gallines, i es ven la producció dues vegades per setmana al mercat de Picassent, a més de fer transport a domicili en algunes urbanitzacions properes.

El passat 6 de juliol es va celebrar una jornada de portes obertes per donar a conéixer tots els progressos de la Cooperativa, que va ser un autèntic èxit de públic. El mateix que s’espera de les Agro-olimpíades que comencen demà. Perquè, qui vol prestar atenció a Londres quan hi ha coses tan interessants al costat de casa? De la mateixa manera que l’Aixada com eixida’ dóna la benvinguda d’aquesta forma tan particular als Jocs Olímpics, Banksy també ho ha fet a la ciutat que els acollirà