Festaborigen de Benissa, resistència i il·lusió

Els festivals de música en valencià cada vegada costen més d’organitzar. L’Assemblea de Joves de Benissa ha tirat mà del crowfunding per a fer possible l’edició d’enguany del Festaborigen. L’aventura d’organitzar un festival de música pot entropessar amb diversos obstacles. I també pot ser cada any més complicat de dur…

Festaborigen de Benissa, resistència i il·lusió

Els festivals de música en valencià cada vegada costen més d’organitzar. L’Assemblea de Joves de Benissa ha tirat mà del crowfunding per a fer possible l’edició d’enguany del Festaborigen.

Ki Sap, 21 de juliol en el Festaborigen de Benissa 2012 Foto: MSF (Músics Sense Fotògraf).

Ki Sap estarà al Festaborigen 2012. Foto: MSF (Músics Sense Fotògraf).

Cartell del Festaborigen de Benissa 2012

Cartell del Festaborigen de Benissa 2012.

L’aventura d’organitzar un festival de música pot entropessar amb diversos obstacles. I també pot ser cada any més complicat de dur endavant. Això és el que li ocorre al Festaborigen de Benissa (21 de juliol) i això mateix és el que li dóna més mèrit a la seua supervivència.

Segons explica Òscar Piera, un dels membres de l’Assemblea de Joves de Benissa (AJB) -entitat organitzadora- “enguany ens hem quedat sense aportació monetària de l’Ajuntament, que abans era de 1.000 euros; però ara ni això”. Una retallada que el col·lectiu ha fet front amb una eina col·laborativa que creix cada dia més: el crowfunding. Gràcies a Verkami, el Festaborigen ha recaptat 1.215 euros -poc més del que havien previst- quantitat amb la qual tapen el forat de la pèrduda de l’ajuda pública.

A més del Verkami, el festival també arreplega diners de les entrades (5 euros l’anticipada) i d’altres conceptes: barra, samarretes… “Amb eixos diners paguem part del festival de l’any següent i també sufraguem les iniciatives que portem endavant al Casal Popular”, diuen des de l’AJB.

Però això no lleva que el festival -com molts d’altres del panorma de la música en valencià- sobreviu amb un mínim de recursos. Una manca que es fa palesa també en la reducció dels catxés dels grups que hi participen. En aquest sentit, Piera assegura que “les bandes vénen perquè volen, no per diners”.

En el marc del debat sobre les subvencions públiques a aquesta classe d’esdeveniments, el representant de l’AJB defensa que “al marge del foment del valencià, el festival també és un atractiu turístic per a Benissa” afegint que “enguany per exemple farem una excursió a la zona costanera perquè molta de la gent que ve no la coneix”. I en aquest sentit posa com a exemple el cas del Feslloch on amb la col·laboració de l’ajuntament -entre d’altres- s’ha aconseguit situar el poble de Benlloch en el mapa.

DJ Biano, membre d'Orxata Sound Sistem també col·labora Foto:  MSF (Músics Sense Fotògraf).

DJ Biano, membre d’Orxata Sound Sistem també col·labora. Foto: MSF (Músics Sense Fotògraf).

Només un dia de concert

Així i tot, la reducció a un dia només de festival no és una conseqüència tant de la falta d’ajudes sinó «d’una coincidència”. La vespra del Festaborigen, el divendres 20 de juliol, en el marc de les festes de Pedreguer – a 19km de Benissa- tindrà lloc un concert amb Obrint Pas, La Gossa Sorda i La Raíz, “un cartell contra el que no podíem competir”, es resigna Piera. Ben mirat, el concert de Pedreguer i el Festaborigen (amb els grups Bad Sound System, Mugroman, DJ Biano, Ki Sap, Desgavell, Esoc, Dubte; una zona d’acompada i moltes coses més) són l’excusa perfecta per a passar un cap de setmana a la Marina Alta i premiar la il·lusió amb què treballen des de l’AJB. Així que ja sabeu.