La segona aventura de Ganxo

Ganxo torna a la càrrega. Amb la seva inseparable amiga Mercè, l’últim personatge en incorporar-se als contes infantils pensats, escrits, il·lustrats i fins i tot editats i impresos en valencià s’enfronta a les puces punxoses. Artur Hernàndez, l’autor quasi accidental de la nissaga, ens parla de la seva creació. Tot…

La segona aventura de Ganxo

Ganxo torna a la càrrega. Amb la seva inseparable amiga Mercè, l’últim personatge en incorporar-se als contes infantils pensats, escrits, il·lustrats i fins i tot editats i impresos en valencià s’enfronta a les puces punxoses. Artur Hernàndez, l’autor quasi accidental de la nissaga, ens parla de la seva creació.

Neus Moran i Artur Hernández són els creadors de les aventures de Ganxo i Mercè. Foto: Enric Moran.

Neus Moran i Artur Hernández són els creadors de les aventures de Ganxo i Mercè. Foto: Enric Moran.

Tot va sorgir de forma quasi accidental, «del procés de ser pare i veure com la teva filla (Mercè, protagonista de les històries) interactua amb un gat, de criar-me’ls als dos; de les situacions pròpies de la quotidianitat», explica Artur Hernández, autor, junt a la il·lustradora Neus Moran, de les aventures de Ganxo i Mercè. La voracitat amb les moscardes del gat i la relació de l’animal amb la xiqueta va inspirar Artur, que tenia la idea rondant pel cap i li la va comentar als seus «amics» d’Edicions 96. Li van proposar que ho escriguera, i tot va evolucionar fins a l’edició del primer llibre.

El que va ser en un primer moment una idea agafada al vol per l’editorial amb seu a La Pobla Llarga és ja una nissaga que, després de la «bona acollida» de ‘Ganxo, el tigre de les barraques’, la primera entrega, ha trobat continuïtat en ‘Ganxo i les puces punxoses’, presentada el passat mes de juny a la llibreria Odisseu de Picassent. «Ni pretenc ni puc viure d’açò», explica Artur. És impossible fer-ho quan una bona acollida es xifra en una edició de 1.500 exemplars venuda, símmptoma de la raquítica indústria llibretera valenciana i en valencià. «De veritat que no sé com s’ho fan les editorials per rendibilitzar la seua tasca, és un treballa heroic», explica el pare de Ganxo.

Artur Hernández es va basar en la relació de Mercè amb Ganxo per crear el llibre. Foto: E. M.

Artur Hernández es va basar en la relació de Mercè amb Ganxo per crear el llibre. Foto: E. M.

«No tinc cap tipus de vel·leïtats literàries, no em considere escriptor, perquè els textos de Ganxo a penes ocupen un full», diu el picassentí Hernández qui, no obstant això, ha sigut reclamat per l’editorial per portar endavant la segona entrega. «La gent de l’editorial es mou moltíssim pels col·legis per aconseguir que el llibre tinga eixida, fan una feina molt bona, perquè arribar a les grans superfícies amb un llibre infantil i en valencià és impossible, són oligopolis inaccessibles», explica Hernández.

Per tal de fer més fluïda l’arribada als xiquets, Artur, Neus i Mercè s’han embarcat en una promoció «molt currada» que els ha portat a fer animacions a diferents escoles, on els xiquets i xiquetes «han al·lucinat» amb l’encarnació de la protagonista del llibre, la filla d’Artur. «Per a Mercè ha sigut un poc impactant. Al principi era molt menuda, però ara ho entén tot perfectament», explica l’autor, que remarca que fins i tot ella, que ara té cinc anys, signa també les còpies per a tots aquells i aquelles que ho desitgen, com si fora una autora més dels llibres.

De nou, davant del full en blanc

Quan fa dos mesos que s’ha posat a la venda l’aventura de Ganxo contra les puces, Artur ja es troba «en el moment terrible de posar-se davant del full en blanc» per a la tercera entrega de les aventures d’aquest gat que, lamentablement, va morir un mes abans de la presentació del primer llibre. Després de dues obres dedicades a xiquets i xiquetes fins a cinc anys, ara ja perfila amb Neus Moran un volum més complet, per damunt de les 60 pàgines, amb tapes dures, adaptat per a infants que estiguen començant a llegir, fins a set o vuit anys.

La tercera aventura de Ganxo i Mercè és per a Hernàndez «un repte dificilíssim» en el qual volen «continuar treballant amb les emocions, en poder sentir, veure i respectar el que els passa als demés2. No sols apareixerà Ganxo. Hi haurà més animals. «La relació amb ells es una forma pedagógica d’aprendre estes coses», conclou l’autor.