Els angles inèdits de Germán Caballero

Amb 19 anys, el fotògraf acabat d’eixir de l’escola de disseny Germán Caballero començava a fer pràctiques al Levante-EMV. Era un 16 de maig de 2011, un dia després del dia que va canviar tantes consciències. Pareix que haja passat una eternitat però només han sigut 16 mesos i Germán…

Els angles inèdits de Germán Caballero

Amb 19 anys, el fotògraf acabat d’eixir de l’escola de disseny Germán Caballero començava a fer pràctiques al Levante-EMV. Era un 16 de maig de 2011, un dia després del dia que va canviar tantes consciències. Pareix que haja passat una eternitat però només han sigut 16 mesos i Germán acaba de presentar ‘15 M VLC’, el seu primer llibre.

Les imatges de '15 M VLC' conten la història d’un any convuls a través dels seus protagonistes, amb les cares de la revolta. Foto: Germán Caballero.

Les imatges de ’15 M VLC’ conten la història d’un any convuls a través dels seus protagonistes, amb les cares de la revolta. Foto: © Germán Caballero.

Encara que ell no ho reconega, Germán Caballero ha aconseguit el que tot fotògraf vocacional vol, que algunes de les seues imatges es convertisquen en icones. L’abraçada d’aquells dos joves i l’ombra dels antiavalots va donar la volta al Facebook i al Twitter, que és com dir que va donar la volta al món. “Home, no sé si tant, però sí que és veritat que amb aquella foto vaig aconseguir el que volia, denunciar una situació injusta, transmetre a la gent el que estava passant”, explica.

"Amb aquella foto vaig aconseguir el que volia, denunciar una situació injusta”. Foto: Germán Caballero.

«Amb aquella foto vaig aconseguir el que volia, denunciar una situació injusta”. Foto: © Germán Caballero.

Imatges com aquesta l’han convertit en un fotògraf conegut. S’ha passat l’últim any i mig seguint els esdeveniments d’una de les èpoques més convulses de la història recent a la ciutat de València. Ha xafat els carrers en cada manifestació, en l’aniversari del 15M, en les concentracions espontànies en resposta a les agressions policials, en la Primavera valenciana, en la vaga de fam del Parke Alkosa… I ha passat la nit anterior en un desnonament a una casa del Port de Sagunt amb la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH). El treball de camp dut a l’extrem li ha permés tindre angles inèdits.

“Un company i jo vam passar molta por –recorda-, els policies van tirar la porta a terra i van entrar cridant ‘¡tomad todas las habitaciones!’, com si allò fora una pel·lícula. I allí dins es va produir una situació molt violenta”. A Caballero li agrada enfocar en mig de l’acció, els avalots, que provoquen imatges espectaculars i crues.

"Els policies van tirar la porta a terra i van entrar cridant ‘¡tomad todas las habitaciones!’, com si allò fora una pel·lícula". Foto: Germán Caballero.

«Els policies van tirar la porta a terra i van entrar cridant ‘¡tomad todas las habitaciones!’, com si allò fora una pel·lícula». Foto: © Germán Caballero.

Tot el treball que ha realitzat Germán al llarg d’aquestos mesos l’ha concentrat en ’15 M VLC’, un llibre finançat per més de 170 persones a través de la plataforma de micromecenatge Verkami, i que va ser presentat el passat dilluns al Ca Revolta. Ha comptat amb el recolzament de fotògrafs més experts en l’edició de les fotos i en buscar un fil conductor, no cronològic, però les imatges són seves, i conten la història d’un any ple de protestes i violència policial als carrers, a través dels seus protagonistes, amb les cares de la revolta.

Més enllà de les fotos, Germán ha volgut donar-li un valor afegit al llibre, i alguns dels personatges que apareixen expliquen en primera persona les vivències, els sentiments que els van portar a unir-se a aquella revolució esperançadora per a alguns i decebedora per a altres però, en tots els casos, transcendent i reveladora. El llibre té un preu de 10 euros i també es pot consultar des de la xarxa.

'15 M VLC' ha estat finançat per més de 170 persones a través de la plataforma Verkami. Foto: Germán Caballero.

’15 M VLC’ ha estat finançat per més de 170 persones a través de la plataforma Verkami. Foto: © Germán Caballero.

Un ‘exiliat’ més

El panorama actual als mitjans de comunicació, amb acomiadaments i EROs en quasi tots els grans grups i mitjans independents, ha provocat que Germán haja d’abandonar València per provar sort a Belfast (Irlanda). “Me’n vaig allà perquè és una ciutat que em dóna la possibilitat d’aprendre anglés i, al mateix temps, és un lloc amb conflicte social, que és el que m’agrada fotografiar”, explica.

“Vull que les meues fotos denuncien situacions injustes, i contar-les des de dins. Si ho he aconseguit amb el meu treball dels últims mesos, estic content”, comenta, i reconeix que encara li queda molt per aprendre. “Sóc un molt mal editor, però això t’ho donen els anys d’experiència. He d’agrair a molts companys la seua ajuda, especialment a Tània Castro, Txema Rodríguez i Eduardo Ripoll”, enumera.

Per tots ells sent admiració i respecte, i per molts altres (es confessa admirador de George Rodger, fundador de l’agència Magnum). Germán continua en un procés d’aprenentatge que creu que no tindrà final. “Pense que la millor formació és veure moltes fotos, observar llibres clàssics i contemporanis, perquè és la millor manera d’entrenar la mirada. També mire amb atenció el treball dels meus companys d’ara i n’aprenc molt, especialment de com se situen per aconseguir una bona foto en el dia a dia”, conclou.