Comunitats d’Intercanvi, el veïnat 2.0

Josep està a l’atur i amb la prestació no arriba a final de mes. Ara se li ha espatllat la rentadora i la reparació és més del que es pot permetre. Des que no té ocupació, qualsevol imprevist suposa un problema. Però hi ha alternatives, com les Comunitats d’Intercanvi, l’ajuda…

Comunitats d’Intercanvi, el veïnat 2.0

Josep està a l’atur i amb la prestació no arriba a final de mes. Ara se li ha espatllat la rentadora i la reparació és més del que es pot permetre. Des que no té ocupació, qualsevol imprevist suposa un problema. Però hi ha alternatives, com les Comunitats d’Intercanvi, l’ajuda del veïnat 2.0 a només un clic de distància.

Els horts ecològics juguen un gran paper en les Comunitats, i d'elles han sorgit paral·lelament grups de consum amb criteris de sostenibilitat.. Foto: Beatriz Jiménez.

Els horts ecològics juguen un gran paper en les Comunitats, i d’elles han sorgit paral·lelament grups de consum amb criteris de sostenibilitat. Foto: Beatriz Jiménez.

Josep i la seua història són la representació de moltes vides, existències que tenen en comú la lluita per sobreviure. Però sobreviure avui en dia, comporta tindre diners i aconseguir-los és cada vegada més difícil. No és estranya, doncs, l’eclosió de les Comunitats d’Intercanvi. Tots podem aportar alguna cosa, i encara que no tinguem ocupació,tenim capacitat per a treballar.

Com funcionen

Una Comunitat d’Intercanvi és, com descriuen alguns del socis, un retorn a la vida de poble, aprofitant els avantatges tecnològics. La cooperació i la solidaritat entre els veïns traslladada al món 2.0.

Totes les Comunitats que hi ha al món (al voltant de 450) estan registrades al CES (Community Exchange System), el servidor de la pàgina web ubicat, com el creador del fenomen, Tim Jenkin, a Sud-Àfrica. La pàgina fa servir la ferramenta necessària per administrar i coordinar tots els grups al voltant del món. Cada Comunitat té el seu administrador. Si algú vol pertànyer a una, el primer que ha de fer és donar-se d’alta a un grup, normalment el que més a prop té geogràficament, i fer un llistat de les seues capacitats. Hi ha un espai d’ofertes i demandes on es publiquen les necessitats i els oferiments de cadascú. No es tracta d’una barata, on dos persones canvien una cosa per altra. Va molt més enllà, és un intercanvi de bens i serveis entre tots els membres d’una mateixa Comunitat i, també, entre els diferents grups.

L’organització de la Comunitat s’estableix als estatuts, que estan redactats, com tota la resta de coses, per l’assemblea, a la que hi participen tots els membres. La Comunitat d’Intercanvi és una mena de banc del temps (on els usuaris ofereixen i demanden serveis que es quantifiquen en hores) amb la particularitat de que també s’intercanvien béns. No cal moneda, però s’utilitza una unitat de mesura, l’Eco, que, malgrat no existir físicament, fa possible comptabilitzar les operacions.

Si es vol pertànyer a una Comunitat d’Intercanvi, el primer que s’ha de fer és donar-se d’alta a un grup, normalment el que més a prop té geogràficament, i fer un llistat de les seues capacitats

El que es paga i es cobra es quantifica amb apunts contables al programa informàtic de la pàgina del CES. Quan dones un servei o entregues un bé, se t’atorgaran els ecos corresponents amb un apunt positiu al teu compte, i si demandes o adquireixes un bé, es farà amb un apunt negatiu. A algunes, com ara a la del Camp de Morvedre, els estatuts estableixen que l’hora de treball, o servei, de tots els que hi participen té un valor de 10 Ecos. A altres, com la del Camp de Túria, els membres marquen lliurement el preu del seu temps.

Els serveis que es demanden i s’ofereixen són molt diversos, des de companyia per anar al metge, treball al camp, costura, lloguers de vivendes o menjar. Els horts ecològics juguen un gran paper a aquest tipus d’organitzacions. De les que han sorgit fins ara la majoria creen, paral·lelament, un grup de consum, amb criteris de sostenibilitat. Compren els aliments directament al productor per estalviar despeses i assegurar-se la qualitat dels productes.

Però, com explica Jose, administrador de la Comunitat d’Intercanvi de Camp de Morvedre, l’objectiu final no és només cooperar per pal·liar els efectes de la crisi. Aquestes organitzacions són la base per crear una societat alternativa, amb criteris diferents, allunyada del consumisme i sense grups de poder. Per això algunes ja compten amb projectes d’educació lliure, iniciativa molt estesa a Catalunya, o de medicina alternativa.

Proliferació a l’Estat Espanyol

Que de les 450 Comunitats d’Intercanvi que hi ha al món, 84 estiguen ubicades a Espanya, ens dóna una idea de com la crisi i la desocupació han fet proliferar aquest tipus d’organitzacions. Sembla que ara s’està vivint un moment revolucionari. Només a València hi ha sis grups, comptant a la Cooperativa Integral, a la que es pot adherir qualsevol, i que ara es planteja unir tots els grups de consum del territori per millorar el servei. A Alacant es troba la Xarxa d’Alcoi, a més d’altres grups més reduïts, i a Castelló, ‘Ecored Mijares’. A més s’estan configurant tres més a la zona sud de la província de València i altra a Borriana.

Només a València hi ha sis grups, comptant a la Cooperativa Integral, a la que es pot adherir qualsevol, i que ara es planteja unir tots els grups de consum del territori per millorar el servei

El creixement d’aquest tipus d’associacions en moments d’incertesa social i econòmica no és nou. A l’Argentina del ‘corralito’ jugaren un paper molt important. Molts aconseguiren sobreviure gràcies a elles. Però conforme l’economia nacional s’anava recuperant, les Comunitats anaven perdent força i els seus membres es tornaven menys actius. Els administradors de les xarxes valencianes han aprés de l’experiència sud-americana, i volen afiançar el projecte per a que no siga només una plataforma per superar la crisi econòmica i la desconfiança generada en el sistema.

El passat dia 28, a la Cooperativa elèctrica de Castellar, va nàixer l’última Comunitat en arribar, la de l’Horta Sud. Foto: Beatriz Jiménez.

El passat dia 28, a la Cooperativa elèctrica de Castellar, va nàixer l’última Comunitat en arribar, la de l’Horta Sud. Foto: Beatriz Jiménez.

La darrera en arribar

El passat divendres, a la Cooperativa elèctrica de Castellar, va nàixer l’última Comunitat en arribar, la de l’Horta Sud. Com la resta, el seu inici està molt relacionat amb l’esperit del moviment 15M, i amb una trobada casual, amb la cooperació entre persones de tot el món.

Dos veïnes d’aquest poble pensaren establir una xarxa al voltant del seu municipi per ajudar a la gent. Un intent per retrobar-se amb els veïns. Feren una ullada en internet, trobaren la pàgina del CES i donaren d’alta el grup.

La noticia s’anava estenent per les xarxes socials de les diferents assemblees de barris i pobles propers. Els qui ja havien sentit parlar dels beneficis d’organitzar-se no tardaren en contactar amb elles i entrar a formar part del grup. El resultat va ser un acte d’inauguració en el que els administradors d’altres Comunitats explicaren, a un nombrós grup de persones, què es i com funciona una Comunitat d’Intercanvi. De moment compten amb 26 membres, que ja han començat a funcionar.

Per a Antonio, administrador del grup de Camp de Túria, que porta 14 mesos funcionant, és quasi tan important rebre ajuda, quan tens uns mitjans limitats, com sentir que pots ajudar. Tots som iguals i, per tant, tots podem aportar el mateix al grup, explica.

Però com que la cooperació no ha de tindre fronteres, la connexió, mitjançant la web, de totes les Comunitats del món, fa possible que un membre d’una de les comunitats valencianes puga fer servir els seus Ecos i les seues capacitats a altra Comunitat, ubicada en altre país. D’aquesta forma, la relació entre els que entenen i aposten per altra forma de vida pot ser fàcil i constant. El panorama i l’esperit són optimistes. Potser, per a molts, una finestra per eixir de la foscor quotidiana, a la que han anant acostumant-se. S’obri un nou món en el que tots el ciutadans valen el mateix, i tenen les mateixes possibilitats.