Promoure i difondre el treball i la discografia dels músics i cantants en valencià; organitzar concerts o editar un CD compilatori que siga una bona mostra de l’activitat d’aquestos músics són només alguns dels objectius de la Gira-Festival Itinerant de Música en Valencià. Un projecte creat l’any 2006 per Escola Valenciana que pretén arribar a un públic diferent al de les Trobades d’Escoles, al públic adult.
El coordinador de la Gira d’Escola valenciana 2013, Voro Golfe, admet que «iniciar-la amb el Concert de Falles té un simbolisme evident perquè suposa programar un concert de música en valencià en el context d’unes festes que en massa aspectes han perdut el seu component estrictament autòcton i de denúncia de la realitat social”.
Per això el 17 de març tindrà lloc a a l’Auditori Casa de Cultura de Burjassot l’actuació d’Atupa, Txarango i Orxata Sound System. Un concert que serà la primera parada de moltes ja que la Gira d’Escola Valenciana 2013 passarà, entre març i juliol, per Alacant durant les Fogueres, pel Camp de Túria, l’Horta Nord, la Safor-Valldigna o la Marina Alta, entre d’altres, per a concloure en el Feslloch. Un festival, que es celebrarà els dies 11,12 i 13 de juliol a Benlloch (la Plana Baixa), on l’any passat acudiren més de 8.000 persones. Les entrades per al concert de Falles costaran 9 euros l’anticipada i 13 euros en taquilla i es poden aconseguir al Centre social Terra, Ca Revolta, Racó de la Corbella, Ca Bassot i, on-line, en la Botiga d’Escola Valenciana.

El 17 de març tindrà lloc a a l’Auditori Casa de Cultura de Burjassot l’actuació d’Atupa, Txarango i Orxata Sound System.
Huit anys de Gira
El coordinador conta que hui no s’han materialitzat la totalitat del objectius de la Gira. “Seria estúpid pensar-ho quan la realitat ens demostra que no hi ha un mercat fort de música en valencià i quan observem que tampoc no existeix un públic que acudeix en massa als concerts dels grups que canten en valencià”. Però no obstant, afegeix, ningú pot negar que hi ha una enorme quantitat de grups i també un públic fidel i relativament nombrós que segueix de prop l’activitat d’aquestos músics. De fet, durant els últims anys han gaudit dels concerts de la Gira més de 50.000 persones.
Malauradament també destaca que resulta objectivament incomprensible que grups que aconsegueixen convocar milers de persones als seus concerts, i que fins i tot toquen més enllà dels límits geogràfics del País Valencià, siguen silenciats i marginats pels mitjans de comunicació, sobretot dels públics, amb la consegüent manca de promoció que això comporta, no sols per a aquests grups sinó, bàsicament, per a altres formacions que necessiten una major publicitat del seu treball.
«La música és hui un instrument de defensa, de promoció, de dignificació i de normalitat de la llengua, assegura el coordinador. Ara bé, no cal donar-li un component d’estricta militància, per dir-ho així, a la feina que fan els nostres músics i cantants”. De fet, assegura, que la gent d’Escola valenciana està acostumada a escoltar a molts músics i cantants que canten en valencià simplement perquè és la seua llengua, perquè troben absolutament normal expressar-se en valencià.
‘La manca de preocupació per les llengües minoritzades de les comunitats autònomes ha generat la creació del moviment cívic ‘Enllaçats per la llengua»
Des de fa mesos, recorda Voro, el Govern de l’estat i, especialment, el Ministeri d’Educació estan emprenent diverses mesures de menyspreu i marginació de les llengües pròpies dins del sistema educatiu, que tenen la seua màxima expressió en l’avantprojecte de llei educativa, la LOMQE. Al País Valencià s’afegeix el resultat de l’aprovació d’un Decret de plurilingüisme que no respecta el valencià i els programes òptims educatius d’immersió lingüística establerts des de fa dècades. La manca de preocupació per les llengües minoritzades de les comunitats autònomes ha generat la creació del moviment cívic ‘Enllaçats per la llengua’, que va sorgir fa mesos a les Illes Balears i al qual ara s’han sumat entitats de tots els territoris de parla comuna.
Totes les associacions que formen part d’ ‘Enllaçats per la llengua’ i Escola valenciana han organitzat una campanya conjunta per als dies 7 i 9 de març. Sense perdre de vista que la brúixola d’Escola valenciana se centrarà en les Trobades d’Escoles en Valencià 2013, una vintena de festes per la llengua que reuneixen més de 200.000 persones cada any arreu de les comarques per visualitzar l’estima pel valencià i “per exigir als nostres representants que utilitzen la nostra llengua i la recolzen”. Enguany el lema serà “La veu del teu poble” i van dedicades al poeta Vicent Andrés Estellés.
br>
VII Disc de la Música en Valencià br> Aquest projecte s’ha pogut portar endavant gràcies a la inversió que ha fet Escola Valenciana i a les ajudes econòmiques de la Universitat d’Alacant, la Universitat Politècnica de València, la Universitat de València, la Universitat Miguel Hernández (Elx) i Universitat Jaume I de Castelló (UJI). En realitat el disc no està a la venda sinó que es distribueix entre les entitats que integren Escola valenciana. A més, cada Universitat que hi ha col·laborat rebrà una quantitat de discos determinada perquè els distrubuïsquen gratuïtament entre l’alumnat dels respectius campus. Escola Valenciana també el posarà a disposició del públic en general en els actes i campanyes lligades a les nostres activitats: Trobades, concerts, etc. |
||
Comentarios