El festival dels xicotets plaers musicals

Molta gent que envolta el negoci de la música vol fer-se rica. Grans recintes, molts metres quadrats i milers d’entrades a la venda, amb descompte si són anticipades. Qualitat de so? Comoditat? Varietat? Res d’açò importa. Just al contrari que al Deleste Festival, que celebra la seua segona edició a…

El festival dels xicotets plaers musicals

Molta gent que envolta el negoci de la música vol fer-se rica. Grans recintes, molts metres quadrats i milers d’entrades a la venda, amb descompte si són anticipades. Qualitat de so? Comoditat? Varietat? Res d’açò importa. Just al contrari que al Deleste Festival, que celebra la seua segona edició a València els dies 18 i 19 d’octubre.

El blues pur de Guadalupe Plata és un dels principals reclams del Deleste 2013. Foto: Guadalupe Plata.

El blues pur de Guadalupe Plata és un dels principals reclams del Deleste 2013. Foto: Guadalupe Plata.

El segon capítol del Deleste oferirà 17 bandes que són, ni més ni menys, “els grups que ens ve de gust escoltar amb qualitat i en les condicions úniques d’aquest festival”, expliquen des de l’organització. Les senyes d’indentitat es mantenen respecte de l’any passat. Es pretén que tots els espectadors, uns 1.000 que caben a La Rambleta, estiguen en una gran zona VIP, amb els banys a prop, les barres a l’abast de la mà, amb espai per a moure’s i ballar, i sense haver d’anar corrent d’un lloc a altre per a veure a tots els artistes, quan no renunciar a alguns d’ells. No hi ha concerts solapats i ningú ha de perdre’s res.

El festival ha sigut ideat pel mateix equip que el va parir, clients de grans festivals farts de totes les incomoditats que han viscut al llarg d’aquests anys. Com una espècie de venjança, però sense rancor. “Vam gaudir molt d’allò, i és un model que funciona; és divertit. Però ara ens ve de gust quelcom més tranquil i còmode”, expliquen els promotors.

L'atmosfera densa que provoca la música de de Pumuky es podrà gaudir a l'auditori de La Rambleta. Foto: Mojo Club.

L’atmosfera densa que provoca la música de de Pumuky es podrà gaudir a l’auditori de La Rambleta. Foto: Mojo Club.

El Deleste creix i es diversifica, afegeix distorsió, amb predomini de sons més contundents en el cartell. En la segona edició es passa d’una a dues jornades, el divendres 18 i el dissabte 19 d’octubre. Hi haurà concerts a l’auditori de vesprada, per gaudir assegut, i a l’escenari, per poder ballar quan caiga la nit. I una vegada acabe la música en directe serà el torn dels DJs, que mantindran el to fins a la matinada. Com en la primera edició, dissabte hi haurà una zona per a xiquets amb tallers relacionats amb la música, i també amb concerts específics. Les entrades estan a la venda a 35 euros (més despeses) i ja no pujaran fins que s’òbriguen les taquilles.

Quan se’ls demana als organitzadors que facen un balanç de la primera edició, la paraula que ix de la seua boca és que va ser una experiència positiva. “Per a ser un festival nou, una marca que no existia, era com si haguérem anat tota la vida al Deleste”, confessen. També reconeixen honradament que no van vendre totes les entrades, es van quedar en un 75% de l’aforament.

Encara així, i com van dir abans de l’estrena de la primera edició, aquesta és una aposta a llarg termini i han nascut per a quedar-se i créixer. València és una ciutat “difícil” per a aquest tipus d’iniciatives. I tenen raó. Els valencians som capaços de col·locar 40.000 persones al dia a l’Arenal Sound, 20.000 al Low Cost, però després hi ha concerts en sala de grans grups (que han tocat a l’Arenal o el Low) i van 100 persones. “Ens agrada més la festa que els concerts”, conclouen.

Perquè, expliquen els organitzadors, podrien portar a grans grups que sense massa promoció farien ‘sold out’ al Deleste, però seria massa fàcil, i caurien en la falta de varietat i originalitat de la resta de festivals. “Jo recomane a la gent que vinga a descobrir grups, que es deixen sorprendre”.

Johnny B. Zero formarà part del Deleste com a guanyador del concurs de maquetes de Vinilo Valencia. Foto: Johnny B. Zero.

Johnny B. Zero formarà part del Deleste com a guanyador del concurs de maquetes de Vinilo Valencia. Foto: Johnny B. Zero.

El cartell

Encara no hi ha horaris, tot i que ja es coneixen els noms que formen el cartell. L’aposta internacional l’encapçalen The Pastels, un grup escocés que s’ha reunit després de 16 anys separats i ha tret nou disc, ‘Slow summits’. La seua suavitat contrasta amb l’altre grup estranger, Nice Weather For Ducks, que portaran des de Portugal a València un punt exòtic i original amb la seua música rica en percussió, quasi tribal.

Del cartell, i és una pretensió de l’organització, la varietat. Hi ha propostes de tot tipus, des del blues pur de Guadalupe Plata, al noise post-punk de Triángulo de Amor Bizarro, que recentment han sigut designats teloners per a Mèxic de My Bloody Valentine. Han tret disc al setembre, ‘Victoria mística’, i el Deleste servirà per a presentar-lo a València.

La llista de grups és llarga, i hi ha de tot. El garatge de Mujeres, l’elaborada proposta del compositor Julio de la Rosa, les atmosferes denses de Pumuky o el rock/metall progressiu de Toundra, que serà un dels plats forts a l’auditori. Tachenko, Tuya i la quota valenciana, representada per Gatomidi, el jazz de Naima i Johnny B. Zero (guanyador del concurs de Vinilo València) completen un cartell extens i amb propostes per a tots els gustos.