Bufen vents nòrdics a València

Días Nórdicos naix com naixen els projectes que perduren, amb fonaments sòlids i intenció transformadora. Aquest festival multidisciplinari arriba enguany a València per primer cop, i ho fa carregat d’exposicions, cinema documental i música independent sota un denominador comú: l’escena cultural de Dinamarca, Finlàndia, Islàndia, Noruega i Suècia. Des de…

Bufen vents nòrdics a València

Días Nórdicos naix com naixen els projectes que perduren, amb fonaments sòlids i intenció transformadora. Aquest festival multidisciplinari arriba enguany a València per primer cop, i ho fa carregat d’exposicions, cinema documental i música independent sota un denominador comú: l’escena cultural de Dinamarca, Finlàndia, Islàndia, Noruega i Suècia.

Des de la revista de música i cultura Zona de Obras es proposaren crear una nova secció exclusivament dedicada a Dinamarca, però va acabar convertint-se en un especial de cent pàgines. En aquest punt, amb la feina feta, a la redacció pensaren què pot ser fóra una bona idea parlar amb les autoritats culturals de diversos països nòrdics i veure què passava. En eixe moment ja tenien en el cap crear una plataforma multidisciplinària que dedicara la seua atenció a l’escena cultural nòrdica.

Hui Días Nórdicos s’ha convertit en el primer festival d’aquestes característiques arreu de l’estat i en una cita ineludible amb la creació artística a Dinamarca, Finlàndia, Islàndia, Noruega i Suècia. És un esdeveniment anual, que va celebrar la seua primera edició el 2010, i que ha arribat a València en quarta convocatòria amb una programació on no faltaran concerts, exposicions i cinema fins al 25 d’octubre.

Amb el pas dels anys, han aconseguit saltar fins al País Valencià i instal·lar-se a La Rambleta. Foto: Días Nórdicos.

Amb el pas dels anys, han aconseguit saltar fins al País Valencià i instal·lar-se a La Rambleta. Foto: Días Nórdicos.

Madrid, punt de partida

Fins ara Días Nórdicos era un festival localitzat en múltiples espais a Madrid que se celebrava des de mitjans de setembre fins a finals d’octubre però, amb el pas dels anys, han aconseguit saltar fins al País Valencià i instal·lar-se a La Rambleta, punt de trobada de la creació, la producció emergent i les propostes artístiques actuals.

Rubén Scaramuzzino, director de la revista Zona de Obras, explica que paral·lelament als objectius lúdics que persegueix Días Nórdicos està “la voluntat de transmetre que existeix un altre tipus de societats arreu del món, una societat per a la qual és important la cultura i l’educació i que s’ha compromés en la creació d’industria cultural”.

Cal tenir en compte, continua, que “Finlàndia fa 50 anys era un país bàsicament agricultor i hui és un país punter en educació i tecnologia o que Islàndia, sent un país amb poca població, té un nombre molt elevat d’artistes i creadors. Apostar per la cultura, a llarg termini, resulta rendible. Dinamarca, Finlàndia, Islàndia, Noruega i Suècia són cinc països que responen a les problemàtiques del món d’una forma distinta”.

Punt de trobada, la Rambleta

Per al dijous 24 d’octubre està prevista la projecció de ‘Ge9n’ (Islàndia), un documental de Haukur Már Helgason que narra com, abans de la crisi financera a Islàndia, una trentena dels manifestants van entrar a l’edifici del parlament islandés per llegir una declaració. ‘Ge9n’ és un film documental sobre nou d’aquests atrevits activistes que van ser processats per protagonitzar ‘un atac contra el Parlament’. Aquesta protesta es va dur a terme al desembre de 2008, quaranta dies abans del desencadenament de la crisi financera i de les consegüents manifestacions massives a Islàndia que van tenir impacte en tot el planeta.

Fins al 25 d’octubre s’instal·la a la capital del Túria ‘Ellas’, una mostra del dissenyador gràfic Pietari Posti. El seu talent, perseverança i capacitat de treball han fet que des dels seus inicis col·labore amb The New York Times, New York Magazine, National Geographic o The Washington Post, entre d’altres. ‘Ellas’ són les obres i elles -les dones- les que inspiren les línies sensuals i femenines de la majoria de les il·lustracions que componen aquesta exposició. I a la nit, cap a les 21 hores, el duo Maria Due (Noruega) + Rangleklods (Dinamarca) oferiran un concert al qual només es podrà accedir mitjançant invitació (descarrega-la).

Aquest festival és una proposta innovadora en format i concepte, i també una cita anual amb les corrents alternatives i més originals de l’escena nòrdica, cobrint diferents gèneres musicals i activitats culturals. A més potencia la creació de nous mercats culturals, facilita fluxos, intercanvis, cooperació i és una plataforma permanent de comunicació entre agents culturals dels països nòrdics, l’estat espanyol i Amèrica Llatina. De fet, des de Zona de Obras expliquen que estan treballant per portar Días Nordicos a São Paulo i Buenos Aires en pròximes convocatòries.