Els 143 trets precisos del World Press Photo 13

La Fundació Chirivella Soriano acull entre el 18 de gener i el 16 de febrer de 2014 l’exposició World Press Photo 13, la més important en l’àmbit del fotoperiodisme mundial. Paral·lelament s’han organitzat rutes guiades i una sèrie d’activitats complementaries que giren al voltant d’una idea: el ciutadà informat. L’exposició…

Els 143 trets precisos del World Press Photo 13

La Fundació Chirivella Soriano acull entre el 18 de gener i el 16 de febrer de 2014 l’exposició World Press Photo 13, la més important en l’àmbit del fotoperiodisme mundial. Paral·lelament s’han organitzat rutes guiades i una sèrie d’activitats complementaries que giren al voltant d’una idea: el ciutadà informat.

L’exposició World Press Photo 13 és un testimoni dels esdeveniments mundials més recents, una mostra de la millor fotografia i un al·legat en defensa dels Drets Humans i el Dret a la Informació. Aquesta mostra itinerant de fotoperiodisme i reportatge documental és única en la seua categoria i està conformada per les imatges guanyadores del prestigiós concurs de periodisme gràfic que, des de fa 56 anys, celebra anualment la Fundació World Press Photo.

Els cossos dels dos anys d'edat, Suhaib Hijazi i el seu germà gran, Muhammad, gairebé quatre, són portats pels seus oncles a una mesquita per al seu funeral, a la ciutat de Gaza. Foto: Paul Hansen.

Els cossos dels dos anys d’edat, Suhaib Hijazi i el seu germà gran, Muhammad, gairebé quatre, són portats pels seus oncles a una mesquita per al seu funeral, a la ciutat de Gaza. Foto: Paul Hansen.

El guanyador del World Press Photo of the Year ha estat Paul Hansen gràcies a la fotografia titulada ‘Enterrament a Gaza’, presa el 20 de novembre de 2012 pel suec. Aquesta mostra la marxa fúnebre dels familiars de dos xiquets morts en un bombardeig israelià. Encara que ningú ha posat en dubte que les víctimes i el funeral foren reals, els escèptics es van sorprendre des del principi per l’excessiva perfecció de la imatge. Qüestió que va suscitar la polèmica sobre la seua autenticitat.

Un jurat internacional independent format per 19 membres entre editors gràfics, fotògrafs i representants d’agències de premsa escull els treballs guanyadors de les nou categories del concurs, és a dir, temes d’actualitat, notícies, temes contemporanis, vida quotidiana, retrats, personatges d’actualitat, arts i entreteniment, natura i esports. En l’edició d’aquest any han participat 5.666 fotògrafs de 124 països diferents amb un total de 103.481 imatges, d’entre els quals van ser seleccionats 54 fotògrafs de 33 nacionalitats.

Des d’Alemanya, Argentina, Austràlia, Territoris Palestins o Dinamarca arribaren instantànies que representaven els esdeveniments més rellevants de tot l’any 2012. El resultat, 143 fotografies guardonades que viatjaran per més de 100 ciutats de 45 països del món. Tres espanyols han estat mereixedors del guardó en distintes categories, ells són Daniel Ochoa de Olza, Bernat Armangué i Emilio Morenatti.

Mireia Arnau reacciona després del vidre trencat de la seva botiga, assaltada per manifestants xoquen amb la policia a Barcelona, durant la vaga general del 29 de març. Foto: Emilio Morenatti.

Mireia Arnau reacciona després del vidre trencat de la seva botiga, assaltada per manifestants xoquen amb la policia a Barcelona, durant la vaga general del 29 de març. Foto: Emilio Morenatti.

Més que una exposició

Després de 10 anys sense visitar València, la passada edició de la mostra (World Press Photo 12) es va convertir en la cita més important de l’oferta cultural i d’oci valenciana amb més de 7.000 visites en quatre setmanes d’exposició. Enguany World Press Photo s’ha concebut a la capital del Túria com un projecte ampli amb un marcat caràcter divulgatiu estructurat en tres línies d’actuació diferenciades: Exposició, Difusió Didàctica i Metadata # 2.

Prenent l’exposició com a punt de partida l’entitat organitzadora de l’exposició a València, Doctornopo, articula un Projecte Cultural Integral amb la voluntat de connectar l’exposició i el seu contingut amb el context i el públic local aprofundint en la reflexió sobre el Dret a la informació abordant des de diferents perspectives cada any.

Així, mentre que l’any passat el tema central del projecte va ser la relació entre els fluxos d’informació i les violacions o conquestes dels Drets humans, i els problemes a què s’enfronta el periodisme en el desenvolupament de la seua tasca, l’edició 2013 posa el punt de mira en la idea del ciutadà informat i construeix un programa orientat a reflexionar sobre els límits que, en el context actual de constant transformació, crisi generalitzada i revolució tecnològica, es plantegen a aquest en l’exercici del seu dret.

La família del fotògraf, un matí durant les vacances d'estiu al nord d'Itàlia. Foto: Soren Bidstrup.

La família del fotògraf, un matí durant les vacances d’estiu al nord d’Itàlia. Foto: Soren Bidstrup.

Entre els activitats paral·leles podrem gaudir d’un debat sobre el Dret a la informació i Llibertat d’Expressió el 6 de febrer, una Masterclass i un taller oferir per Ricardo Cases el 10 de febrer a la Universitat de València i a l’Escola d’Art Superior i de Disseny el dia 11 d’aquest mes. Per al 13 de febrer Petxacutxa de la Informació estarà a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UV.

Aquest any a més es contempla la possibilitat d’inscriure’s en un recorregut guiat fins a 10 minuts abans de l’horari de visita al hall de la Fundacio Chirivella Soriano d’acord amb la disponibilitat de places, explica Belén Iranzo, Coordinadora de projectes de Doctornopo. En la visita es facilitaran les eines necessàries per a l’anàlisis i comprensió de les imatges, i la seua adequada contextualització, alhora que s’ofereixen continguts que permeten adoptar una postura crítica sobre la idea del projecte cultural, oferint diferents nivells de lectura i especialització adaptats al grup visitant.