Els matisos de la música en un mateix cicle

Quan la indústria musical es debat entre la inanició i la mort per radiofórmula, i el valencià és víctima dels majors atacs des del Franquisme, naix el Cicle Matisos, que pretén ensenyar el vertader múscul de la música valenciana: la varietat, producte d’una creativitat i imaginació infinites. Serà a la…

Els matisos de la música en un mateix cicle

Quan la indústria musical es debat entre la inanició i la mort per radiofórmula, i el valencià és víctima dels majors atacs des del Franquisme, naix el Cicle Matisos, que pretén ensenyar el vertader múscul de la música valenciana: la varietat, producte d’una creativitat i imaginació infinites. Serà a la Sala Matisse de València, des del 27 de març.

Andreu Valor obrirà, acompanyat de Josep Lluís Notari i Rubén Durà, el cicle Matisos a la Sala Matisse de València el proper 27 de febrer.

Andreu Valor obrirà, acompanyat de Josep Lluís Notari i Rubén Durà, el cicle Matisos a la Sala Matisse de València el proper 27 de febrer.

Quin moment viu la música valenciana cantada en valencià? A la crisi econòmica i la reducció de concerts organitzats pels ajuntaments i institucions dels últims anys se suma ara la desaparició d’uns mitjans de comunicació propis i públics, a més de l’atac frontal a l’ensenyament en valencià denunciat per institucions com Escola Valenciana. Però, es notarà tant el canvi? Hi havia abans una aposta decidida d’institucions i mitjans cap a la música autòctona?

Per tractar d’omplir aquest buit de promoció i difusió apareixen iniciatives com el Cicle Matisos, organitzat per la productora Metrònom i la Sala Matisse de València, amb el suport de la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València, a més d’Acció Cultural del País Valencià i la mateixa Escola Valenciana. També col·labora la cervesa Tyris. La idea és, en resum, omplir els dijous de música cantada en valencià, de tot el ventall d’estils i propostes que es fan a contracorrent.

El primer concert del cicle reunirà a tres cantautors, Andreu Valor, Josep Lluís Notari i Rubén Durà, el proper 27 de març. Es donarà aleshores el tret d’eixida a una carrera que posarà sobre l’escenari de Matisse a grups de hip-hop, rock, reggae, indie, fusió, pop, folk, ritmes llatins i ska. Així de diversa és avui la música cantada en valencià, malgrat tot.

Les entrades per als set concerts del cicle es podran adquirir a la mateixa sala i l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, a més de per internet, a 8 euros, amb rebaixa fins als 5 per als estudiants universitaris, els autèntics destinataris del Cicle Matisos.

L’objectiu, segons s’explica des de l’organització, és triple: “donar a conéixer la diversitat i riquesa de la música valenciana, contribuir a la seua normalització, i servir d’alternativa cultural per a la nit dels dijous universitaris”, tot un clàssic de la ciutat envaït per festes clòniques dedicades al públic Erasmus.

Matisos per a tots els gustos

El Cicle Matisos començarà amb un recital protagonitzat per tres cantautors, Andreu Valor, Josep Lluís Notari i Rubén Durà. Es combinen estils i trajectòries diverses, compositors consolidats amb altres que estan començant a fer-se un nom. D’aquesta manera, Andreu Valor podrà repassar els seus tres discs, mentre que Notari oferirà temes de ‘D’Espadà i altres versos’, un treball intimista i proper, i Rubén Durà, el més jove, tindrà l’oportunitat de donar-se a conèixer al gran públic.

La següent estació del cicle arribarà el 3 d’abril amb una nit dedicada al rock alternatiu i el reggae, amb les actuacions de Sant Gatxo i Candela Roots. Els primers arriben al cicle com un dels màxims exponents del rock en valencià, amb una llarga trajectòria que comença a mitjans del 90. Uns veterans que contrasten amb Candela Roots, amb un any sobre els escenaris i un disc realitzat. Rock alternatiu i reggae en una combinació més moguda i ballable.

La tercera nit del cicle estarà dedicada a la fusió i la hibridació entre el pop, el folk, la cúmbia, el reggae i la música tradicional amb Pepet i Marieta, talonejats pels i les joves d’Esir. Els primers porten a València el seu nou treball, ‘Lo món d’un mos’, on abunden en la música festiva que crida a la revolta que beu de diferents fonts com l’ska-reggfae, la cúmbia, la jota, la ranxera i el pop.

Sva-ters i Auxili conformen el cartell d’altra nit de fusió, en aquest cas, més bolcada a l’ska, el rock, el reggae i el jazz. La veterana banda d’Alcàsser reapareix a València acompanyada del reggae pur però modern d’Auxili. ‘Dolç atac’ és l’últim treball dels d’Ontinyent.

El Cicle Matisos vira cap al hip-hop, el rock, l’indie i els ritmes llatins en les últimes dates. El 22 de maig serà el torn de Pellikana i Mox. El 5 de juny, Matisse s’omplirà dels versos i les bases d’Arrap i Mosh Nagant, mentre que el divendres 20 de juny tancaran el cicle Mugroman i Arthur Caravan en la festa final. En total, set nits de concerts amb la participació de 15 cantants i grups diferents que donaran una fotografia de la situació de la creació musical valenciana i en valencià.