La cançó de l’estiu

Panxo ha decidit fer camí pel seu compte. Qui fóra un dels primers membres d’Orxata Sound System, també de Ràdio Macramé, disc-jockey de Riot Propaganda, i raper empedreït, acaba de llençar ‘Estiu’, la primera cançó del projecte ZOO, que tenia poques pretensions però, vista la resposta del públic, desembocarà en…

La cançó de l’estiu

Panxo ha decidit fer camí pel seu compte. Qui fóra un dels primers membres d’Orxata Sound System, també de Ràdio Macramé, disc-jockey de Riot Propaganda, i raper empedreït, acaba de llençar ‘Estiu’, la primera cançó del projecte ZOO, que tenia poques pretensions però, vista la resposta del públic, desembocarà en un disc.

Després de passar per Sophy Zoo, Orxata, Ràdio Macramé i Riot Propaganda, Panxo prova ara en solitari amb ZOO. Foto: Nonada.

Després de passar per Sophy Zoo, Orxata, Ràdio Macramé i Riot Propaganda, Panxo prova ara en solitari amb ZOO. Foto: Nonada.

La sinceritat per davant: ‘Estiu’ no és (o no pretenia ser) una cançó de l’estiu, valga la redundància. Però la data de presentació, el to del tema, l’escenari del vídeo-clip (entre d’altres, la Platja de l’Ahuir, gens casual), i la temperatura de la lletra fan pensar en begudes fredes, platja i relax. Tampoc era més que la primera cançó del projecte en solitari (encara que ell sempre parla en plural, perquè ZOO és un col·lectiu) d’un addicte a escriure versos que ha passat per diferents projectes i ara vol provar pel seu compte.

Panxo revela que és de família castellanoparlant. A sa casa, només ell parla valencià i, de fet, els seus primers projectes (Sophy Zoo), eren de rap en castellà. Després arribaria el pas per Orxata, l’entrada en l’escena de la música en valencià i la sensibilitat per la promoció de la llengua a través de la música. Un bon dia va decidir provar a rapejar versos en valencià. “I vaig descobrir que té una sonoritat que, per al rap, dóna molt de joc”, explica.

Des d’aleshores, parlem de principis de la dècada passada, tenia en ment portar alguna cosa endavant en la nostra llengua. Fins a ‘Estiu’, 15.000 reproduccions en quatre dies. La bona acollida de #Faena de Ràdio Macramé també l’havia deixat en ganes de pegar un pas més.

La resposta del públic d’’Estiu’ li ha donat l’empenta final per començar a plantejar-se com treure endavant un disc. Té material escrit per a les cançons, i suport de productors i col·laboradors que li faran la tasca més fàcil. Té pensades les persones a les que demanarà que intervinguen, però encara no vol donar terminis ni avançar la forma en què acabarà de donar-li forma al disc. Ni tan sols ha decidit si eixirà a l’escenari amb banda o en soundsystem. L’èxit no estava previst i fins a d’ací uns mesos no veuran la llum els temes que encara estan només en la ment de Panxo.

Mentre arriba el moment, el consell no pot ser altre: Volum, cervesa, i “…Se’n va el dolor amb l’olor a mar, les primaveres / demanen vida, l’estiu arriba… / El sol ha eixit, la ràdio sona, estem vius”.