El somni d’una cooperativa integral

Picassent acull a partir del proper dilluns la Setmana Agroecològica, que inclou activitats per conscienciar sobre la necessitat d’enfocar la vida agrícola des d’un punt de vista diferent. L’objectiu és establir una nova relació amb la terra, amb la natura, amb el camp, i també motivar una reflexió sobre el…

El somni d’una cooperativa integral

Picassent acull a partir del proper dilluns la Setmana Agroecològica, que inclou activitats per conscienciar sobre la necessitat d’enfocar la vida agrícola des d’un punt de vista diferent. L’objectiu és establir una nova relació amb la terra, amb la natura, amb el camp, i també motivar una reflexió sobre el punt al que ens ha portat el capitalisme salvatge

Cartell de la Setmana Agroecològica de Picassent.

Cartell de la Setmana Agroecològica de Picassent.

En l’horitzó de la vintena de persones immerses en l’organització d’aquesta Setmana Agroecològica està la creació d’una cooperativa integral que tindrà l’objectiu de produir de forma ecològica tants productes com els peremeten les 30 fanecades que els han proporcionat en una cessió de confiança. L’àmbit de distribució serà proper a Picassent. No hi haurà segells de qualitat. Només el tracte directe entre el productor i el consumidor, la transparència portada a la màxima expressió, sense intermediaris.

Però abans de pegar més passes endavant amb el projecte, és necessària, segons expliquen, una tasca de formació i de difusió de les seves idees. De la necessitat de donar a conéixer el projecte als que seran consumidors finals, i de formar-se uns i altres, els uns als altres, naix la Setmana Agroecològica, en la que es podran veure documentals, assistir a xerrades, i participar en debats i tallers. La Casa de Cultura de Picassent i el Parc de l’Ermita acolliran el gruix de les activitats.

El planter de la cooperativa va nàixer quan quatre persones de Picassent, que ja es dedicaven a l’agricultura des d’un enfocament de respecte a la natura, es van adonar que necessitaven més espai, més terres. Aleshores van arribar a un acord de confiança amb els propietaris d’una finca, que els han cedit l’ús. És una d’aquelles finques de cultiu extensiu de taronges que s’han llençat a perdre per baixa rendibilitat, com hi ha centenars arreu de les comarques valencianes.

“Aleshores se’ns va obrir la possibilitat d’incorporar més gent amb la mateixa sensibilitat al projecte”, recorden. I la millor fórmula era la cooperativa, “que es basa en la confiança, en la responsabilitat entre els membres del grup”, i que encara no està definida al cent per cent, però que va camí de convertir-se en un projecte integral. “Una cooperativa agrària té com a eix principal la producció, però una cooperativa integral ha de tindre altres dimensions, ha de ser un espai social i cultural que ha de marcar una identitat, recuperar uns valors i educar en consciència ecològica”, descriuen.

Vista aèria de la finca de 30 fanecades on portarà a terme la seva activitat la cooperaitva integral. Foto: Nonada.es

Vista aèria de la finca de 30 fanecades on portarà a terme la seva activitat la cooperaitva integral. Foto: Nonada.es

Autonomia per a un “futur inestable”

La idea de crear la cooperativa integral obeeix, segons expliquen, a “la necessitat d’aprenentatge d’eines bàsiques que donen capacitat de subsistència i autonomia de cara a un futur inestable, de poder tindre allò més essencial, que és l’alimentació”. En la Setmana Agroecològica que comença el proper dilluns volen dotar d’una base teòrica i pràctica el seu projecte i, al mateix temps, explicar els motius per portar-lo a terme. “Volem presentar el model al grup i als veïns, el per què d’aquesta alternativa de vida. El sistema capitalista convencional ens produeix incredulitat, no sabem si ens pot garantir una vida plena”.

Els objectius de la cooperativa integral, formada per entre 20 i 30 persones, i que està oberta a la participació de tothom, són tan clars com ambiciosos. En primer lloc posen l’autonomia, no haver de dependre de ningú més enllà dels seus recursos, el seu treball, les collites i els animals que puguen criar. En les bases del projecte apareix també la sobirania alimentària local. Aposten, a més, per la democràcia participativa com a model de gestió propi, i també fora de la cooperativa. Sempre, això sí, establint una relació amb la natura que vaja més enllà de l’ús i abús actual de recursos.

No són, en general, llauradors, “ni hem mamat el camp des de menuts; la societat no ens ha donat una formació agrària” i, per tant, la cooperativa integral és també un “projecte d’autoformació” enfocat a “l’educació popular”. La clau del seu èxit residirà, entre altres coses, en la “confiança social” en els seus productes, en aconseguir la “receptivitat de banda del consumidor que tal volta no existeix encara, perquè som joves, per la competitivitat o els individualismes”. Altre dels grans objectius és crear un banc de llavors locals, “per fugir del control de les grans corporacions”.

Els cooperativistes han volgut fer coincidir la  celebració de la setmana amb el dia mundial ontra el càncer, el 4 de febrer. “Ens agradaria fer entendre que aquesta malaltia no només es pot combatre amb fàrmacs, també es pot anar a l’arrel del problema, no es pensa en contrarrestar les causes. El càncer i més malalties com la diabetes, l’asma i altres problemes respiratoris, fins i tot dolències del sistema nerviós, les provoquen molècules persistents que estan presents a la nostra vida quotidiana, en productes de neteja, en les emissions dels vehicles, o en les radiacions dels sistemes de comunicació. També en els químics que es gasten en l’agricultura” i que ells, lògicament, no utilizaran.