Energia verda, també a València

Amb més de 2.000 socis i sòcies, la cooperativa de Consum i Producció d’Energia Verda Som Energia s’instal·la a València amb la intenció de convertir-se en l’alternativa a les grans companyies elèctriques, canviar el model energètic actual, i assolir un 100% renovable. Elles i ells diuen que “la suma de…

Energia verda, també a València

Amb més de 2.000 socis i sòcies, la cooperativa de Consum i Producció d’Energia Verda Som Energia s’instal·la a València amb la intenció de convertir-se en l’alternativa a les grans companyies elèctriques, canviar el model energètic actual, i assolir un 100% renovable. Elles i ells diuen que “la suma de moltes persones pot generar una força imparable”.

Foto de familia durant l'acte fundacional de Som Energia - Nonada.es

Foto de familia durant l'acte fundacional de Som Energia.

Arribes a casa i obris la bústia. Factura de la llum. D’un cop d’ull tractes de localitzar quant has consumit i què deuries pagar. Durant els últims mesos t’has esforçat per no encendre els llums del corredor, per emprar, també, el jersei de llana dins de casa. T’imposares consumir electricitat de forma responsable i alleugerir les despeses mensuals però, realment saps d’on prové aquesta energia?

Jordi Ortiz i Léo Maenner, membres de la cooperativa de Consum i Producció d’Energia Verda Som Energia, explicaren durant el cicle de xerrades sobre cooperativisme celebrat a València que la major part de l’electricitat que es consumeix actualment a l’estat espanyol està considerada com «electricitat bruta», és a dir, que prové de centrals nuclears o tèrmiques.

Enumeraren els motius que els han fet apostar “hui, i no demà», per l’energia verda. Parlaren del ‘Peak Oil’, “s’acaba el petroli accesible a bon preu”, de la Seguretat energètica, “hi ha massa dependència exterior i en zones conflictives”, i dels efectes sobre el Canvi climàtic que provoca l’ús de combustibles fòssils. Per als membres d’aquesta cooperativa, “subministrar electricitat neta als nostres socis amb mitjans propis” és la meta.

«La major part de l’electricitat que s’està consumint actualment a l’estat espanyol està considerada com a bruta»

Per a que una cooperativa o empresa puga qualificar-se com ‘verda’ ha de garantir que el 100% de l’energia que consumeixen els seus usuaris haja estat generada i injectada en algun punt de la xarxa per una instal·lació productora d’energia renovable. Triar una companyia que comercialitze energia produïda de forma «neta» és possible ara mateix. Aquest model ja ha triomfat en altres països. Precisament, comentaren els cooperativistes, “el projecte de creació de Som Energia va prendre forma durant la primavera del 2010, quan un grup de persones vinculades a la Universitat de Girona van veure la necessitat de reproduir experiències exitoses en altres països europeus per promoure la participació de la ciutadania en un canvi de model energètic”.

Soci de Som Energia - Nonada.es

Soci de Som Energia. Foto: Nonada.es

Obtenir beneficis no està entre els objectius de Som Energia. Aquesta cooperativa “sense ànim de lucre” té altra meta: canviar el model energètic actual i assolir un model 100% renovable, sense cap sobrecost, perquè “l’energia neta no costa més que l’energia bruta». Fet que demostraren a través del comparador de tarifes de la pàgina de la Comissió Nacional d’Energia www.comparador.cne.es.

Ara bé, si aconseguiren beneficis, “anirien destinats a la realització d’instal·lacions solars, plantes de biogàs, molins de vent o centrals minihidràuliques”, per exemple. Ara mateix aquesta cooperativa és comercialitzadora i distribuïdora d’energia, i ben prompte productora, en connectar la seva primera coberta fotovoltaica de 100 kW a Lleida, valorada en 250.000 euros. Entre els seus plans està “cobrir el 100% de la demanda d’energia dels seus membres amb els nous projectes, propietat de Som Energia, i finançats principalment pels socis”. El cost dels projectes es pagarà amb els estalvis que els seus socis aporten de forma voluntària, ja que entre les seues bases està no demanar préstecs a bancs, “no volem generar deute”, insistiren durant la xerrada.

Des de febrer del 2012, València compta amb un grup local de treball i, actualment, ja són 50 persones. Entre les seues funcions està difondre el projecte i explicar la filosofia de la cooperativa, animar a més persones a sumar-s’hi, i buscar projectes renovables per la seva zona d’actuació, tot i què funciona de forma autònoma.