12 propostes per al Rototom 2012

El Rototom Sunsplash és molt més que un festival de música reggae, és una llavor de futur. Entre el 16 i el 22 d’agost es duran a terme en Benicàssim més de 100 concerts i tot un ventall d’activitats relacionades amb el medi ambient, les arrels africanes o la cultura…

12 propostes per al Rototom 2012

El Rototom Sunsplash és molt més que un festival de música reggae, és una llavor de futur. Entre el 16 i el 22 d’agost es duran a terme en Benicàssim més de 100 concerts i tot un ventall d’activitats relacionades amb el medi ambient, les arrels africanes o la cultura Rastafari on també hi haurà espai per al debat, la reflexió, la cooperació, o per a gaudir del sol i les platges castellonenques. Et suggerim 12 propostes que no deuries deixar passar.

1. Més de 100 concerts pels 50 anys d’independència de Jamaica

El festival comença el 16 d’agost, tot i què el dia 15 els carrers i places de Benicàssim es veuran envaïts per la música i els colors del Sunsplash, amb espectacles a l’aire lliure i concerts gratuïts. Durant sis dies el Rototom oferirà més de 100 actuacions musicals en sis escenaris (Main Stage, Dancehall, Dub Station, Ska Club, Showcase Stage en Juanita Club y Free Yard).

El 19è Rototom retrà homenatge als 50 anys d’independència de Jamaica amb grans artistes com Marcia Griffiths, Kymani Marley, Derrick Morgan, Sly & Robbie, Barrington Levy, Beres Hammond, Johnny Osbourne, Morgan Heritage, Raging Fyah o Tarrús Riley . Un cartell caracteritzat per la pluralitat d’estils on també sonen amb força Calle 13, Obrint Pas, Cultura Profètica, Muchachito Bombo Infierno o Giuliano Palma & The Bluebeaters, entre altres.

Els menors de 12 anys accediran gratuïtament al Rototom 2012 Foto: Alexandra Garrido

Els menors de 12 anys accediran gratuïtament al Rototom 2012 Foto: Alexandra Garrido

2. Forum social. Visca la Democràcia!

Aquest és un espai on el públic tindrà ocasió d’aportar el seu granet de sorra i d’escoltar les intervencions d’experts internacionals en diferents camps. Rick Falkvinge, Juan Gómez Jurado, Joan Subirats i Stefano Rodotà mostraran diferents punts de vista sobre la realitat, el present i el futur d’Internet.

Els beneficiosos efectes que tindria en la societat la legalització del cànem, la normalització de la llengua al País Valencià, i el cas de Marinaleda contat per Juan Manuel Sanchez Gordillo, el seu alcalde, formen part d’una extensa programació on Xavi Castillo i Pepe Colubi també tindran el seu espai.

Per altra banda, les revolucions socials de 2011 i la seua influència en els estats i en la pròpia democràcia protagonitzaran els debats d’Ignacio Ramonet, Víctor Sampedro o la periodista Mona Eltahawy i, com a colofó, el sociòleg i filòsof Zygmunt Bauman parlarà sobre crisis i democràcia.

3. Si vas amb xiquets…

…Deuries saber que la dinovena edició del festival reggae de Benicàssim comptarà en el seu recinte amb dues àrees específiques per a tots els públics. Màgic Món i Rototom Circus. No es traca d’una guarderia, aquestes àrees són llocs d’intercanvi de coneixements per a aprendre, divertint-se i fomentar la creativitat amb l’ajuda dels coordinadors i educadors. Hi haurà espectacles de circ, malabars i clown per a grans i menuts. L’accés al festival per als menors de 12 anys i pels majors de 65 és gratuït.

4. T’agradaria saber més sobre reggae?

Doncs s’instal·la a Benicàssim un fòrum permanent dedicat a la cultura i la història del reggae. El lloc ideal per a dur a terme reunions, xerrades informals, presentacions de llibres, lectures, projeccions de pel·lícules i exposicions. La seu de la Reggae University acull també una sèrie de trobades organitzades per l’Associació Cultural Reggae amb la participació d’artistes, experts i activistes de l’escena musical.

Rastafari en una xarrada - Foto: Luca Sgamelioti

Rastafari en una xarrada – Foto: Luca Sgamelioti

5. Sol, platja i rastes!

Música i activitats per a tots els públics i de forma gratuïta a la platja d’Heliòpolis. Entre les 11:00 y les 19:00 hores podràs gaudir de cursos de dança africana, tallers de circ i també de balls jamaicans. A més, es durà a terme una xicoteta mostra del que és ‘Viure l’Energia’ amb d’activitats com Viet Tai Chi, Chi Kung, Capoeira o Danses del món, en l’amfiteatre de la Platja de la Torre de Sant Vicent.

6. Endinsar-se en terres africanes

Els Germans Thioune (artistes africans residents a Canàries), seran els habitants de l’African Village, un poblat per conèixer els seus balls, ritmes, llengües o gastronomia, entre d’altres.

7. Viure l’energia

És un espai, situat al cor del recinte, que albergarà diferents activitats col·lectives. Hi haurà zones d’ombra per relaxar-se, meditar i compartir coneixements. Llocs per tal de rebre teràpies naturals holístiques i fins i tot un stand d’agricultura ecològica i botiga d’infusions terapèutiques. I a la nit, chill out.

8. Portes obertes en la Casa dels Rastafari

Allí trobaràs respostes per a les preguntes que sempre t’has fet sobre aquesta cultura gràcies a l’extens programa que han preparat per a l’ocasió la comunitat Rastafari a Itàlia.

9. Art, Jamaica i Reggae

Enguany el tema principal és el 50 aniversari de la independència de Jamaica i la música Reggae. El termini per lliurar les propostes va acabar el 3 d’agost, tot i què el simposi de pintura es celebrarà els dies 17, 18 i 19 d’aquest mes i acollirà artistes de tot el món de diferents expressions artístiques.

10. Àrea ‘No Profit’

El lloc de les ONG i associacions implicades en la cura del medi ambient, en la lluita contra el racisme i la intolerància, en projectes d’integració i convivència entre pobles i cultures o en la denúncia de la violació dels drets humans. A tots ells, el festival els dóna l’oportunitat de divulgar els seus projectes i materials informatius.

Taller de dansa en el Rototom - Foto de Carlo Crippia (Rototom Sunsplash)

Taller de dansa – Foto de Carlo Crippia (Rototom Sunsplash)

11. Sense Fronteres

En aquest espai, tradicional al Rototom Sunsplash, es pretén donar cabuda a propostes no només relacionades amb el reggae, sinó amb tot el que fa referència als valors del festival, a la tolerància, el respecte, la germanor i la recerca de les arrels, a través de sons tribals com la percussió o el didgeridoo, i de la dansa.

12. Photo Work Shops

Les classes s’impartiran a les instal·lacions del Festival. El nivell bàsic o d’iniciació es celebrarà entre el 16 i el 18 agost i l’avantçat serà del 20 a 22 agost. Ambdós estan oberts a tots aquells que estiguen interesats en la cultura reggae i la fotografia.