L’Iboga Summer Festival aterra a Cullera

La previsió de venda d’entrades complida, 13 grups, la platja a pocs metres, cervesa a un euro i mig i una col·laboració solidària amb CEAR són algunes de les dades del segon Iboga Summer Festival, que els dies 24, 25 i 26 de juliol se celebrarà a Cullera

L’Iboga Summer Festival aterra a Cullera

L’Iboga Summer és un festival de música balkan, gypsy, swing, electro swing, ska, ska jazz i més. Una trobada musical única, a la vora del mediterrani, on l’originalitat i la qualitat dels artistes es combina amb preus assequibles i un objectiu clar: fer ballar els assistents fins a trenc d’alba. Enguany seran 13 els grups encarregats d’animar la festa i consolidar aquest festival on, a més dels concerts, hi hauran altres activitats alternatives com tallers de dansa, l’actuació de diverses batucades o exhibicions d’slackline.

Si l’any passat, amb l’experiència pilot, els encarregats de l’Iboga aconseguiren omplir de festa i colors el casc antic de Xàbia, enguany han decidit canviar d’ubicació i es traslladen fins la Ribera Baixa. La platja de Cullera ha estat el lloc triat per consolidar l’única trobada de música balcànica, swing i ska de l’estat espanyol. Amb un entorn immillorable i una zona d’acampada condicionada per a l’ocasió, l’organització de l’Iboga Summer ha apostat enguany per baixar el preu de les entrades i de les begudes, per arribar a més gent.

Una entrada per als 3 dies es podia comprar en desembre per 19 euros. Ara, el preu ronda els 50, i arribada la data es podran adquirir per 80 euros. Les copes costaran tres euros i la cervesa un i mig; tota una declaració d’intencions per part dels responsables del Festival que, a banda, han donat 10.400 euros en entrades a la Comissió Espanyola d’Ajuda als Refugiats (CEAR). La vinculació d’alguns dels grups amb països d’Europa de l’Est que han patit guerres i conflictes durant les últimes dècades, ha estat el motiu. Com ha declarat Nicolás Benítez, un dels organitzadors de l’esdeveniment, “col·laborar amb ells és una manera de tornar part de la dignitat perduda a aquells que han hagut de deixar les seues cases i la seua vida”.

Cartel del Iboga Summer Festival.

Cartel del Iboga Summer Festival.

Per a molts cullerencs l’Iboga ha estat, també, una oportunitat per treballar durant uns dies; l’organització va fer pública el divendres una oferta d’ocupació que supondrà la contractació directa de fins a 60 persones. Al recinte, al que es podrà arribar utilitzant les 10 línies d’autobusos que el festival ha habilitat, es trobaran també llocs on menjar, amb plats típics dels diferents països que d’alguna forma estaran representats al festival.

Oferta musical única

Hi ha estils i grups per a quasi tots els gustos. Barreges de folklore, samba, swing, ska i molts més sons però, sens dubte, la presència de Goran Bregovic, el famós compositor serbi, encarregat de la banda sonora d’algunes de les pel·lícules més aclamades d’Emir Kusturica, és un dels reclams per aquesta edició. El concert més esperat, tanmateix, no es farà esperar. L’espectacle de fanfàrries de Goran Bregovic serà l’encarregat d’encapçalar la jornada inaugural del festival el 24 de juliol.

Una altra de les actuacions estel·lars de l’Iboga serà la de The Skatalites, la banda amb la qual va nàixer l’ska als anys 60 i que, amb dos premis Grammys i més de 30 discos, celebrarà enguany a Cullera el seu 50 aniversari. Junt a ells, Balkan Beat Box, Caravan Palace DJ Set, el violinista armeni Ara Malikian i huit grups més s’encarregaran d’omplir de ritme i màgia la platja de Cullera.

L’Iboga Summer ens aproparà, per segon any consecutiu, a una altra manera d’entendre la vida i celebrar-la. Amb la qualitat dels grups que, fora del circuit de la música comercial, estan marcant tendències i festa a tota Europa, la música de les arrels dels pobles mediterranis arriba a València amb un objectiu: convertir cada concert en una festa de ball i alegria. Una oportunitat per veure i viure experiències noves.